Αυξημένα κατά 1,6% είναι από την 1η Ιουλίου τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και όπως επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου δείχνει τη θέληση ελληνικού εμπορίου να πάει κόντρα στο ρεύμα, ώστε να αντιστραφεί το κλίμα στην αγορά.

Η αύξηση αυτή προβλέπεται στο πλαίσιο της εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το εμπόριο. Το ποσοστό της αύξησης είναι 1,6%, όσο δηλαδή αυξήθηκε ο ευρω-πληθωρισμός το 2010.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά σε όλα τα εμπορικά καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων και καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Όπως τονίζει η ΕΣΕΕ, η «ψυχολογική» αυτή αύξηση, μέσα στο κλίμα της ύφεσης και της οικονομικής δυσπραγίας που κυριαρχεί στην Ελλάδα των Μνημονίων και των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων, είναι ένας μεγάλος άθλος και υπερβαίνει τις δυνατότητες των εμπορικών επιχειρήσεων για αυξήσεις στους εργαζόμενους αυτήν την δύσκολη εποχή.

Δείχνει, ωστόσο, την θέληση και τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού εμπορίου και του ιδιωτικού τομέα να πάει κόντρα στο ρεύμα, να αντιστραφεί το κλίμα και να τονωθεί τόσο το εισόδημα των εργαζομένων και καταναλωτών όσο και η κίνηση στην αγορά γενικότερα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ενδεικτικό του σημαντικού ρόλου του εμπορίου στην απασχόληση το γεγονός ότι, όταν η ανεργία στη χώρα μας έχει εκτιναχθεί στο 16%, ο κλάδος του εμπορίου αντιστέκεται σθεναρά και παρά τη συνεχή μείωση των εργοδοτών κατά 8%, η ετήσια μεταβολή στη μείωση της απασχόλησης στο εμπόριο περιορίζεται στο 1/3 του ποσοστού της ανεργίας και συγκεκριμένα στο 5%.

Ο συνδυασμός της μικρής αλλά πολύ σημαντικής, ψυχολογικά, αύξησης των κατώτατων μισθών σε συνδυασμό με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά και μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά κατά του μνημονιακού κλίματος, επιτρέποντας μεσοπρόθεσμα ουσιαστικές αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους και τους εργοδότες στο ελληνικό εμπόριο, καταλήγει η ΕΣΕΕ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook