Σε εξέλιξη βρίσκεται, αυτή την ώρα, μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος και της Frontex ανοιχτά του Μολύβου για τον εντοπισμό και τη διάσωση ναυαγών μεταναστών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το lesvosnews.gr, σκάφος στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες μετανάστες (οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 200, ωστόσο, σύμφωνα με το Mega οι διασωθέντες είναι 240) ανατράπηκε και όλοι οι επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα. Νεώτερες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των επιβαινόντων στο σκάφος σε 300.

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Στο λιμάνι του Μολύβου σκάφη του Λιμενικού, ψαράδικα της περιοχής, αλλά και τουρκικά αλιευτικά, βγάζουν συνεχώς επιζώντες.

Ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά, βρέφη και γυναίκες. Ο αριθμός των διασωθέντων είναι μέχρι στιγμής ακαθόριστος, ωστόσο στο δελτίο ειδήσεων του Mega το ρεπορτάζ έκανε λόγο για 240 διασωθέντες. Δύο βρέφη σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και οι γιατροί δίνουν μάχη, για να τα κρατήσουν στη ζωή. Κατά πληροφορίες, οι νεκροί από το νέο ναυάγιο είναι επτά.

Υγρός τάφος το Αιγαίο

Νωρίτερα, τέσσερις νεκροί, από τους οποίους τρία παιδιά και ένας άνδρας, και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων, ήταν ο απολογισμός των τραγωδιών που έρχονται η μία μετά την άλλη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νησιών του βόρειου Αιγαίου και της απέναντι τουρκικής ακτής.

Αδίστακτοι, αλλά και ανενόχλητοι οι Τούρκοι δουλέμποροι στέλνουν σε τρικυμιώδη θάλασσα από ανέμους, που τοπικά ξεπερνούν τα οκτώ μποφόρ, στα νησιά με πλαστικές βάρκες κυρίως Αφγανούς μετανάστες. Που, αν μη τι άλλο, αγνοούν πλήρως τους κινδύνους ενός ταξιδιού με τέτοιες καιρικές συνθήκες και τέτοια μέσα. Αποτέλεσμα είναι οι δεκάδες ανατροπές των βαρκών αυτών και οι τραγικοί απολογισμοί.

Στο πέρασμα από την αρχαία Άσσο στις βόρειες ακτές της Λέσβου ανατράπηκαν δεκάδες βάρκες. Απολογισμός ένα νεκρό βρέφος και τραυματισμένα δυο άλλα μικρά παιδιά που νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε και για περισσότερους από δέκα αγνοούμενους. Στην περιοχή επιχειρούν συνεχώς από το πρωί όλες οι δυνάμεις που διαθέτει στην περιοχή το Λιμενικό Σώμα και η Frontex, ενώ από ξηράς επιχειρούν μέλη μη Κυβερνητικών οργανώσεων και πολλοί εθελοντές.

Στη Σάμο από ναυάγιο στην περιοχή Ποσειδώνιο σήμερα το μεσημέρι, ανασύρθηκαν νεκρά δυο βρέφη και ένας άνδρας. Από άλλα δυο σημερινά ναυάγια στη Σάμο, και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι και στον Άγιο Κωνσταντίνο αγνοούνται συνολικά έξι άτομα. Ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων σήμερα και μέχρι τις 4 το μεσημέρι στην περιοχή, από το Λιμενικό Σώμα και τις δυνάμεις της Frontex, ξεπερνά τους 400 ανθρώπους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook