Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: “Πόλεμος & κατοχή στα Χανιά. Τι θυμόμαστε και γιατί;”  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στις 21:00 στο χώρο του Κοινωνικού Στεκιού  στην οδό Χ΄μιχάλη Νταλιάνη   5     

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Κυρίως με ενοχλεί ο στόμφος, τα μεγάλα λόγια, η καθυστερημένη επίδειξη τίτλων και ευσήμων που για μένα ελάχιστοι τα δικαιούνται και αυτοί είναι εκείνοι που δεν τα προβάλλουν. Η ιστορία πλαστογραφήθηκε, εξευτελίστηκε, παραποιήθηκε. Το θέμα είναι να μην ξαναγράψουμε μια ιστορία πάλι με αποσιωπήσεις, εν ονόματι σκοπιμοτήτων δικών μας αυτή τη φορά. Αυτό μας ρίχνει σε έναν φαύλο κύκλο λειψής ενημέρωσης και κακής πληροφόρησης των νεότερων γενιών». (Μανόλης Αναγνωστάκης)

Εθνικές εορτές, μεταξύ των οποίων δεσπόζει η 28η Οκτωβρίου, αποτελούν συνήθως αφορμές για ανατροφοδότηση του εθνικού φρονήματος και αναπτέρωση του-πληγωμένου τελευταία- ηθικού ενός λαού. Σε τέτοιες πάντα μέρες θυμόμαστε, ακροθιγώς και κατά το μάλλον ελλιπώς, όσα ιστορικά στοιχεία κατάφεραν να επιβιώσουν της θεσμικής ιστορικής διύλισης, έτσι όπως έχουν αναλάβει να την φέρουν εις πέρας φορείς δημόσιου λόγου: σχολεία, Μ.Μ.Ε. και ευρέως αποδεκτές για το κύρος τους προσωπικότητες. Λόγος και πληροφορία, προσεκτικά δομημένα, συγκροτούν τη συλλογική μας μνήμη, συχνά ελλιπή ως προς τις ιστορικές της αναφορές. Πέρα από το λόγο, ο δημόσιος χώρος αποτελεί επίσης παράγοντα διαμόρφωσης της κοινής μας αναφοράς σε κρίσιμα ιστορικά γεγονότα: τα μνημεία που καλούνται να υπενθυμίζουν όσα συνέβησαν κι όσους συνέβαλλαν σε αυτά, αφήνοντας πάντα έξω από την κυρίαρχη σκηνική αναπαράσταση μεγάλες στιγμές και βασικούς πρωταγωνιστές.
Η συνειδητοποίηση της ανεπαρκούς μας εποπτείας όσων συνέβησαν την περίοδο του ’40, αποτελεί  την αφορμή για την εκδήλωση που διοργανώνει το Κοινωνικό Στέκι- Στέκι Μεταναστών. Η κυρίαρχη αφήγηση και όσα αυτή αποσιωπά μας αφήνει ανικανοποίητους. Ιδιαίτερα όταν αυτή αφορά περιόδους  στις οποίες κυριάρχησαν φασιστικά μορφώματα, οι πρακτικές των οποίων εξακολουθούν να μας απειλούν. Ακόμα περισσότερο αν λάβουμε υπόψη μας το εύρος των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην περιοχή των Χανίων την περίοδο εκείνη, πολλά εκ των οποίων αρκετοί αγνοούμε. 
Κρατώντας ζωντανό στη σκέψη μας ότι «όποιος ξεχνάει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να τη ξαναζήσει.» (George Santayana, 1863-1952), θεωρούμε σημαντικό να φωτιστούν οι ιστορικές στιγμές του ’40, μεταξύ  αυτών εκείνες που σχετίζονται με την περιοχή μας, αλλά και να τονισθούν οι πολιτικές διαστάσεις των γεγονότων αυτών. «Υπάρχει ένας καλός λόγος που κανένας δεν σπουδάζει ιστορία. Σου μαθαίνει πάρα πολλά.» (Noam Chomsky). Ο στόχος μας παραμένει λοιπόν να μάθουμε πολλά για το τότε, για να μπορέσουμε τελικά αλλάξουμε το τώρα.

Ομιλητές:   Αναγνωστάκη Κατερίνα, ιστορικός
                 Φουράκης  – Μαγονέζος Δημήτριος, νομικός

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα προβληθεί σπάνιο ψηφιακό υλικό από το προσωπικό αρχείο του Μανώλη Μανούσακα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook