Σε υποβιβασμό ποδοσφαιρικών ομάδων, μεταξύ των οποίων είναι και η πρωταθλήτρια Φενέρμπαχτσε, μπορεί να οδηγήσει η μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε χτες στο χώρο του τουρκικού ποδοσφαίρου, όπου έχουν προσαχθεί 58 άτομα που κατηγορούνται για «στήσιμο» παιχνιδιών και χρηματισμό. Μεταξύ αυτών που έχουν προσαχθεί είναι και ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε, Αζίζ Γιλντιρίμ.

Εκτός από τον πρόεδρο, από πλευράς Φενέρμπαχτσε έχουν προσαχθεί ο αντιπρόεδρος Σεκίπ Μοστούρογλου, ο ταμίας της ομάδας, ένα διοικητικό στέλεχος, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τζεμίλ Τουράν, άσος της ομάδας κατά τη δεκαετία του ΄70, καθώς επίσης και δύο ποδοσφαιριστές που πήραν πριν από λίγο καιρό μεταγραφή στην ομάδα.

Έχουν επίσης προσαχθεί ο προπονητής και ο βοηθός προπονητή της Εσκισεχίρσπορ, ο αντιπρόεδρος της Τραμπζονσπόρ, ποδοσφαιριστές από τις ομάδες Ανκαραγκιουτζού, Γκεντσλερμπιρλιγκί και Σίβασπορ, ο πρόεδρος της Γκριρέσουνσπορ (αγωνίζεται στη Β΄ κατηγορία), ο προπονητής και ο βοηθός προπονητή της Αντάνασπορ (Β΄κατηγορία), ο γενικός διευθυντής της Άλταϊ (Β΄ κατηγορία) και ο αντιπρόεδρος της Μέρσιν, η οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια στην Β΄ κατηγορία και από φέτος θα αγωνίζεται στα «μεγάλα σαλόνια». Χθες είχαν προσαχθεί 50 άτομα, ενώ σήμερα προστέθηκαν άλλα οκτώ, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι δημοσιογράφοι.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης ερευνώνται διάφορα παιχνίδια της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Ιδιαίτερα ερευνώνται ορισμένα παιχνίδια της πρωταθλήτριας Φενέρμπαχτσε. Το νέο απόκτημα της Φενέρμπαχτσε, Εμανουέλ Εμενίκε, φέρεται να μην έχει παίξει με δική του επιλογή στον αγώνα της ομάδας του, Καράμπουκσπορ, με τη Φενέρμπαχτσε, με αντάλλαγμα χρήματα και μεταγραφή. Διάφορα ποσά αναφέρονται και για προπονητές και ποδοσφαιριστές. Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «αποδεικτικά στοιχεία» που προκύπτουν από την παρακολούθηση κάποιων από τους πρωταγωνιστές.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί η εμπλοκή ομάδων, ο νέος σχετικός κανονισμός προβλέπει τον υποβιβασμό. Στην περίπτωση της Φενέρμπαχτσε, αν αποδειχθεί εμπλοκή, θα αφαιρεθεί ο τίτλος του πρωταθλητή, η ομάδα θα υποβιβαστεί στη Β΄ κατηγορία και θα ξεκινήσει τη σεζόν με αφαίρεση βαθμών, δεν θα μπορέσει να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ως προς τα άτομα ο εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει ποινή φυλάκισης έως 67 χρόνια. Όλα αυτά όμως θα εξαρτηθούν από τη χρονική διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ