«Ποτέ την Κυριακή» λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, με αφορμή το ενδεχόμενο άνοιγμα των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή 1/11, στα πλαίσια της νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει την λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το έτος.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η νομοθετική αυτή ρύθμιση, ευνοεί τις πολυεθνικές και τα μεγάλα καταστήματα ενώ ζητεί την νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής

Το Δ.Σ. του εμπορικού Συλλόγου Χανίων με γνώμονα το συμφέρον όλων των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων στο χώρο του εμπορίου αποφάσισε την Κυριακή 1/11/2015 αλλά και για τις υπόλοιπες να έχουμε κλειστά τα μαγαζιά μας.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Οι απαιτήσεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, των μεγάλων εργοδοτών(ντόπιων και ξένων), που σήμερα εξυπηρετούνται από την συγκυβέρνηση αλλά και από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες μας βάζουν ξανά το ΄΄τυρί στην φάκα΄΄, με τα κάλπικα εκπτωτικά δεκαήμερα που επέβαλαν οι πολυεθνικές και τα μεγαλομάγαζα η Κυριακή 1 Νοεμβρίου είναι μία από τις 7 Κυριακές που έχει νομοθετηθεί να είναι ανοικτά τα μαγαζιά μας. Απώτερος στόχος τους είναι και οι 52 Κυριακές ανοικτές. Δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτό δεν αφορά μόνο εμάς αλλά όλο τον λαό και τους εργαζόμενους που τώρα δεν δουλεύουν Σάββατο και Κυριακή.

Όλοι εμείς οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι αν ανοίξουμε την Κυριακή σίγουρα δεν θα λύσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα ίσα ίσα  θα γίνουμε ο δούρειος ίππος για τις πολυεθνικές και τα μεγαλομάγαζα. Την Κυριακή την θέλουμε σαν μέρα ξεκούρασης για εμάς τους εργαζόμενους μας, τις οικογένειες μας. Αλήθεια η απελευθέρωση του ωραρίου και το άνοιγμα των κυριακών το προηγούμενο διάστημα ποιους βοήθησε; Μόνο τους μεγάλους βοήθησε να αβγατίσουν τα κέρδη τους στην πλάτη μας και σε βάρος των εργαζομένων τους. Θέλουν να ξεκληρίσουν με μια μονοκονδυλιά ότι έχει απομείνει από τα μικρομάγαζα να τα παραδώσουν βορά στους ‘’καρχαρίες΄΄ του ανταγωνισμού. Να μετατρέψουν εμάς και τους εργαζόμενους στους κλάδους του εμπορίου σε κανονικούς είλωτες, που το μόνο που θα τους λείπει μια μπάλα ισοβίτη περασμένη στα πόδια. Ο λαός δεν έχει φράγκο και αυτοί λένε ότι για τις στερήσεις του και για την εκμηδένιση των καταναλωτικών του δυνατοτήτων φταίει το ωράριο των καταστημάτων.

 Για να μην γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές στον “θάνατο του εμποράκου’’που  αφού οι εταιρίες τον ξεζούμισαν για χρόνια στο τέλος τον άφησαν χωρίς δουλειά, τον πέταξαν στον δρόμο σαν σκουπίδι. Για να μην γίνουμε εμείς με την στάση μας υπεύθυνοι του αφανισμού μας. Για να βάλουμε παρακαταθήκη για αγωνιστική δράση στο επόμενο διάστημα μαζί με όλους αυτούς που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές. Να συντονίσουμε την δράση μας με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, την νεολαία. 

Συνάδελφε συναδέλφισα, ότι δικαιώματα μας παίρνουν πίσω είχαν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες, τίποτα δεν μας έχει χαριστεί, χρέος μας είναι να σταθούμε όρθιοι, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Είναι καιρός να αφήσουμε την συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της .Ε.Σ.Ε.Ε. μόνη στην αυταπάτη των κοινωνικών διαλόγων με τους μεγαλοβιομήχανους και τους μεγαλέμπορους. Ας τους αφήσουμε απλούς ‘’παρατηρητές΄΄ στο ξεκλήρισμα του μικρού έμπορα και αυτοαπασχολούμενους από τις εργαλειοθήκες του Ο.Ο.Σ.Α. μέχρι την εφαρμογή του 3ου μνημονίου που επιβάλουν εκπτώσεις όλο τον χρόνο απελευθέρωση ωραρίου και Κυριακών, άνοιγμα και παράδοση επαγγελμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, βαριά φορολογία, εξαφάνιση κοινωνικής ασφάλισης. 

Αντιστεκόμαστε και κλείνουμε τα μαγαζιά μας την Κυριακή 1 Νοεμβρίου ζητώντας την νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook