Μετά από εκατοντάδες πνιγμούς στη Mεσόγειο και χιλιάδες πρόσφυγες να περιφέρουν το δράμα τους σε όλη την Ευρώπη, μόλις… 86 είναι σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκείνοι που έχουν πάρει επίσημα χαρτιά για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης

Όχι δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο. Και ακούστηκε από τα χείλη της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Natasha Betraud, σύμφωνα με την οποία, μέχρι στιγμής, μόλις… 86 (ολογράφως: ογδόντα έξι) πρόσφυγες έχουν γίνει αποδεκτοί για το περιβόητο πρόγραμμα μετεγκατάστασης που ψηφίστηκε μετα μυρίων βασάνων από την ΕΕ στις 23 Σεπτεμβρίου. Οι 86 αυτοί πρόσφυγες που έφθασαν στην Ιταλία και την Ελλάδα είναι η πρώτη… «φουρνιά» από τις 160.000 πρόσφυγες που αποφάσισαν να εγκαταστήσει στην ΕΕ η Σύνοδος Κορυφής. 

Όπως παρατηρούν στα social media, αν η Ευρώπη αναποκρίνεται μ’ αυτούς τους ρυθμούς στο πρόβλημα, θα χρειαστούν πάνω από… 155 χρόνια έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα και των 160.000 προσφύγων που αφορά το πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που όπως είναι γνωστό έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση των χωρών της ανατολικής  Ευρώπης, ενώ είναι σταγόνα στον ωκεανό, αν σκεφτούμε ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, και μόνο για φέτος οι πρόσφυγες που θα φθάσουν στην Ευρώπη μπορεί και να αγγίξουν το 1 εκατομμύριο.

Ένα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από την συνέντευξη της κυρίας Bertaud είναι ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον μικρό αριθμό των προσφύγων που έχουν γίνει δεκτοί, είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν δείχνουν πρόθυμες να ενημερώσουν τις άλλες για το πόσες θέσεις προσφύγων προς μετεγκατάσταση έχουν στο έδαφός τους. Η ίδια έφερε για παράδειγμα 30 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι έχει αποφασιστεί να μετεγκατασταθούν στο Λουξεμβούργο, όμως παραμένουν στην χώρα μας, γιατί κανείς δεν αποφασίζει να ορίσει τις διαδικασίες και την πτήση για να τους οδηγήσει σ’ αυτή την χώρα. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση σε αρκετές άλλες χώρες, όπου μικροί αριθμοί μεταταναστών που έχουν πάρει έγκριση μετεγκατάστασης (κυρίως για Γαλλία, Ισπανία και Φινλανδία), παραμένουν μετέωροι, χωρίς κανείς να κάνει το παραμικρό για την τύχη τους.

Όπως και να έχει, ακόμα και αυτή η παράμετρος δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την αδυναμία της Ευρώπης όχι μόνο να κατανοήσει το πρόβλημα αλλά και να κάνει τα απολύτως στοιχειώδη που έχει υποχρέωση. Μετά από πολλές Συνόδους Κορυφής (όπου τα πάντα συζητούνται και τίποτα δεν αποφασίζεται), μετά από θανάτους και αρκετό δράμα σε όλη την Ευρώπη (και ιδίως στην Ελλάδα), ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει να οδηγήσει στην μετεγκατάσταση μόλις 86 πρόσφυγες. Και αυτό το νούμερο τα λέει όλα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook