Τα ταξίδια σε νέους προορισμούς, είναι πάντα συναρπαστικά και αποτελούν πρώτης τάξης ευκαιρία για ανανέωση διάθεσης. Ειδικά όταν πρόκειται για μέρη που δεν είναι «πολυδιαφημισμένα», έχεις  τη δυνατότητα ανακαλύψεις την άγνωστη γοητεία τους και να μπεις στη διαδικασία για να μάθεις περισσότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό.

Αυτό το μήνα θα ταξιδέψουμε σε μια τέτοια πόλη… Μια όμορφη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της Κεντρικής Ευρώπης που καταστράφηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η οποία αναγεννήθηκε και αναπτυσσεται συνεχώς, διατηρώντας την κουλτούρα του παρελθόντος.

Καλώς ήρθατε λοιπόν, στη Βαρσοβία!

Τώρα, το Round Travel και το Flashnews.gr, σας δίνουν την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Βαρσοβία, κερδίζοντας ένα υπέροχο τριήμερο ταξίδι για δύο άτομα.

Η διαδικασία είναι απλή:

Μπείτε στη σελίδα του διαγωνισμού στο Facebook, συμπληρώστε την φόρμα και αυτομάτως αποκτάτε έναν μοναδικό αριθμό με τον οποίο συμμετέχετε στην κλήρωση.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015.

Το πακέτο της προσφοράς.

Το ταξίδι περιλαμβάνει:

* Αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα (δεν περιλαμβάνονται φόροι αεροδρομίου και βαλίτσες)
* 2 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο
* Πρωινό καθημερινά
* Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Το ταξίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί έως 31 Ιανουαρίου 2016, εκτός αργιών και εορτών, με γνωστοποίηση των επιθυμητών ημερομηνιών, τουλάχιστον 40 ημέρες πριν την αναχώρηση.

Η κλήρωση θα γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η Βαρσοβία

Η Βαρσοβία είναι η πρωτεύουσα της Πολωνίας και μεγαλύτερη πόλη της, Κοσμποπολίτικη και εντυπωσιακή, η Βαρσοβία διαδραμάτησε σημαντικό ρόλο στην κεντρική Ευρώπη, ειδικά από το 16ο αιώνα και μετά και έμεινε στην ιστορία κατά την περίοδο της γερμανικής επέλασης των ναζί.

Bρίσκεται στην ανατολική κεντρική-Πολωνία περίπου 300 χιλιόμετρα από τα Καρπάθια Όρη  και περίπου 260 χιλιόμετρα από τη Βαλτική Θάλασσα, 523 χιλιόμετρα ανατολικά του Βερολίνου, στη Γερμανία. Η πόλη διασχίζεται από ποταμό Βιστούλα και απλώνεται  γύρω από την πεδιάδα Masovia.

Τα αξιοθέατα της Βαρσοβίας, είναι πολλά και αξιόλογα και σίγουρα ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει…

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος, συγκαταλέγονται:

Η Παλιά Πόλη

Η βιτρίνα μιας πόλης είναι το ιστορικό της κέντρο  και της Βαρσοβίας είναι εξαιρετικά καλόγουστη. Από την πλατεία της Παλιάς Πόλης (Stare Miasto) με τα ανάκτορα (Zamek Krolewski), μέχρι τη Nέα Πόλη (Nowe Miasto) είναι αφορμή για έναν ανέμελο πολύωρο περίπατο, σαν αυτούς που υπόσχεται κάθε βορειοευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η καρδιά της περιοχής είναι η πλατεία της παλιάς πόλης (Rynek Starego Miasta) που είναι γεμάτη με εστιατόρια, καφέ και μαγαζιά. Τα κτίρια των παρακείμενων οδών έχουν μεσαιωνική αρχιτεκτονική ενώ ξεχωρίζουν επίσης τα τείχη της πόλης, το εξωτερικό οχυρό (Barbican) και ο καθεδρικός του Αγ. Ιωάννη. Η περιοχή δεν είναι και τόσο παλιά όσο προσδίδει ο τίτλος της, καθώς ουσιαστικά ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς των Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ανακατασκευάστηκε ολικώς τα επόμενα χρόνια και μάλιστα πλέον βρίσκεται στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς ως ένα “σημαντικό παράδειγμα μιας σχεδόν ολόκληρης αναδημιουργίας”. Ένας ευχάριστος τρόπος να εξερευνήσετε την παλιά πόλη είναι να χρησιμοποιήσετε τα droshky (παραδοσιακές άμαξες).

 

Βασιλικό Κάστρο

Το βασιλικό κάστρο της Βαρσοβίας ήταν η επίσημη κατοικία των Πολωνών μοναρχών. Είναι τοποθετημένο στην πλατεία του κάστρου στην είσοδο της παλιάς πόλης. Τα προσωπικά γραφεία του βασιλιά και τα διοικητικά γραφεία του βασιλικού δικαστηρίου της χώρας βρίσκονταν στο κτίριο από το 16ο αιώνα μέχρι και το διαχωρισμό της Πολωνίας. Στις αρχές του 19ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως διοικητικό κέντρο από τον Τσάρο ενώ μεταξύ του 1926 και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το παλάτι ήταν η έδρα του Πολωνού πρόεδρου, Ignacy Mościcki. Μετά την καταστροφή του από τους Ναζί ξαναχτίστηκε σχεδόν από την αρχή. Σήμερα είναι ιστορικό και εθνικό μνημείο και είναι εγγεγραμμένο ως εθνικό μουσείο ενώ πάνω από 500.000 άτομα επισκέπτονται το κάστρο κάθε χρόνο. Μπροστά από το βασιλικό κάστρο βρίσκεται ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της πόλης, η στήλη του Zygmunt, που κατασκευάστηκε το 1644. Η στήλη είναι ένα από τα παλιότερα κοσμικά μνημεία της Βόρειας Ευρώπης και απεικονίζει τον βασιλιά Zygmunt III Waza που μεταφέρθηκε το 1596 από την Κρακοβία στην Βαρσοβία.

 

Βασιλικός δρόμος

Ο βασιλικός δρόμος είναι μια παλιότερη διαδρομή επικοινωνίας που οδηγούσε από την παλιά πόλη στα νότια προάστια. Σήμερα απαρτίζεται από μια σειρά από δρόμους επί των οποίων βρίσκονται αρκετά σημαντικά αξιοθέατα. Ο βασιλικός δρόμος ξεκινάει από την πλατεία μπροστά από το βασιλικό κάστρο και ακολουθεί την εντυπωσιακή οδό Krakowskie Przedmieście (προαστιακός οδός Κρακοβίας) στα νότια. Ο τελικός προορισμός του βασιλικού δρόμου είναι η περιοχή Wilanów με το ομώνυμο παλάτι. Τα αξιοθέατα κατά μήκος αυτής της διαδρομής είναι αμέτρητα, στον προαστιακό δρόμο της Κρακοβίας θα βρείτε την εκκλησία της Αγίας Άννας που έχει την ίδια εμφάνιση από το 1788, το πανέμορφο νεοκλασικό παλάτι Tyszkiewicz του 1792, την εκκλησία Carmelite, τα αντικριστά παλάτια, το προεδρικό παλάτι με το άγαλμα του πρίγκιπα Józef Poniatowski και απέναντι του το παλάτι Potocki.

 

Κήπος της Σαξονίας

Η Βαρσοβία είναι μια ιδιαίτερα πράσινη πόλη με πολλά εντυπωσιακά πάρκα. Ένα από τα κεντρικότερα δημόσια πάρκα είναι ο κήπος της Σαξονίας. Έχει έκταση 15.5 εκτάρια και βρίσκεται απέναντι από την πλατεία Piłsudski ενώ είναι και ένα από τα παλιότερα δημόσια πάρκα της πόλης. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1727, ως ένα από τα πρώτα δημόσια πάρκα παγκοσμίως. Το πάρκο αρχικά ήταν ένα τυπικό παράδειγμα baroque αρχιτεκτονικής, εμπνευσμένο από το πάρκο των Βερσαλλιών. Τον 19ο αιώνα όμως το πάρκο ανασκευάστηκε σε βρετανικού ρομαντικού στυλ πάρκο ενώ υπέστη αρκετές ζημίες κατά την εξέγερση της Βαρσοβίας και ανακατασκευάστηκε μερικώς μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Εθνικό Μουσείο Πολωνίας

Το Εθνικό Μουσείο στην Βαρσοβία είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και το μεγαλύτερο στην πόλη. Διαθέτει μια πλούσια συλλογή από αρχαία τέχνη (Αιγυπτιακή, Ελληνική, Ρωμαϊκή) που μετράει περίπου 11.000 αντικείμενα. Επίσης εκτίθεται μια αναλυτική συλλογή από Πολωνική ζωγραφική από τον 16ο αιώνα και μια συλλογή από ξένους ζωγράφους (Ιταλούς, Γάλλους, Ολλανδούς, Γερμανούς και Ρώσους). Το μουσείο είναι επίσης και σπίτι μιας εντυπωσιακής νομισματικής συλλογής και εφαρμοσμένης τέχνης.

 

Καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη

Ο καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη είναι ένας από τους 3 καθεδρικούς της πρωτεύουσας της Πολωνίας και ένα από τα εθνικά μνημεία της. Ο καθεδρικός αρχικά χτίστηκε τον 14ο αιώνα με Μασοβιανό γοτθικό στυλ και χρησιμοποιήθηκε για αμέτρητες τελετές στέψης και τελετές ενταφιασμού κατά την εποχή του Δουκάτου της Μασοβίας.

 

Πάρκο Βασιλικών Λουτρών

Το Πάρκο Λουτρών ή Βασιλικών Λουτρών είναι το μεγαλύτερο πάρκο στη Βαρσοβία καθώς καταλαμβάνει 76 εκτάρια στο κέντρο της πόλης. Το πάρκο λουτρών σχεδιάστηκε τον 17ο αιώνα από τον Tylman van Gameren σε στυλ baroque. Πήρε το όνομά του από κάποια λουτρά που βρίσκονταν στο σημείο. Το 1764 οι κήποι αγοράστηκαν από τον Stanisław August Poniatowski τη χρονιά που έγινε βασιλιάς της Πολωνίας. Ο ιδιοκτήτης έθεσε ως στόχο να μετατρέψει το πάρκο σε κλασσικού στυλ. Επίσης έχτισε κτίρια όπως το προσωπικό του παλάτι, που ήταν τοποθετημένο δίπλα στη λίμνη και γι’ αυτό ονομάστηκε “παλάτι του νερού”. Εκτός από το “παλάτι στο νερό” με τους στύλους αττικού ρυθμού και τα αγάλματα με τις μυθολογικές φιγούρες, θα βρείτε στο πάρκο ένα πανέμορφο ρωμαϊκό θέατρο, τη βίλα “λευκός οίκος”, το μικρό παλάτι (Pałac Myślewicki), το παλαιό και νέο θερμοκήπιο πορτοκαλιών, το μνημείο της θεάς Άρτεμης, τον Αιγυπτιακό ναό και τον πύργο του νερού.

 

Κομμάτια Τοίχου του Ναζιστικού Γκέτο

Το γκέτο της Βαρσοβίας ήταν το μεγαλύτερο γκέτο της ναζιστικής Ευρώπης. Δημιουργήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1940 από το Γερμανό κυβερνήτη Hans Frank. Ο στρατηγός διέταξε οι Εβραίοι της Βαρσοβίας να απομονωθούν στο γκέτο και έτσι 400.000 άνθρωποι δηλαδή το 30% της πόλης βρέθηκε σε μια έκταση που κάλυπτε μόνο το 2.4% του μεγέθους της πόλης. Το γκέτο χωρίζονταν σε δύο περιοχές, το “μικρό γκέτο” στο οποίο φυλάσσονταν οι πλουσιότεροι Εβραίοι, και το “μεγάλο γκέτο” που οι συνθήκες ήταν πιο δύσκολες. Μια μικρή γέφυρα ένωνε τα δύο γκέτο. Το γκέτο διαλύθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά με το πέρας της Ναζιστικής κυριαρχίας, όμως έχουν διατηρηθεί μερικά κτίρια και κάποια κομμάτια του τείχους για να θυμίζουν την μαύρη αυτή σελίδα της ιστορίας της πόλης. Τα κτίρια στην οδό Próżna είναι οι κατοικίες που κατοικούσαν οι Εβραίοι κατά την εποχή του γκέτο και σήμερα ο δρόμος είναι η καρδιά του ετήσιου φεστιβάλ των Εβραίων της Βαρσοβίας. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Εβραϊκή συναγωγή Nożykμ, η οποία και επιβίωσε του πολέμου επειδή χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως στάβλος.

Wikipedia/ taxidologio.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook