Μνημόσυνο έγινε σήμερα στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Κουμαρο της Ασή  Γωνιάς, για να τιμηθούν οι πεσόντες Μανιάτες που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1866 στην Κρήτη.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία απο την Αρεόπολη  της Ανατολικής Μάνης με επικεφαλής τον  Βουλευτή Λακωνίας και τέως Υφυπ. Εθνικής Άμυνας  κ. Αθανάσιο Δαβάκη.

 
 
 
 
 
 
 

Για τα γεγονότα της εποχής μίλησε ο λαογράφος Ιωσήφ Πετράκης.

Τιμές αποδόθηκαν στο μνημείο στη κεντρική πλατεία της Αση Γωνίας.

Στην συνέχεια έγινε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων και κατατέθηκαν στεφάνια,

Εντύπωση προκάλεσε ο «Ηρωικός Χορός» από Μανιάτισσες στον χώρο της πλατείας, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

 
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και επίσκεψη σε κούμο της περιοχής ο οποίος έχει μετατραπεί σε μουσείο. 
 
 
Μάλιστα, ένα απο τα εκθέματα είναι και το απολυτήριο απο το Γυμνάσιο Σύρου, του Ελευθερίου Βενιζέλου.
 

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες

Δεσμοί “αίματος” Κρητών και Μανιατών

Η στενή φιλία και οι δεσμοί αίματος μεταξύ Κρήτης και Μάνης, έχουν βαθιές ρίζες και κοινό τόπο τα πεδία των μαχών για την πατρίδα και την Ελευθερία.
 
Κατά την Επανάσταση του 1866-69 εθελοντικό, εκστρατευτικό σώμα Μανιατών, υπό τον Δημήτριο Πετροπουλάκη και τον λοχαγό του Ελληνικού Στρατού Γεώργιο Κοσονάκο, πολέμησε στο πλευρό των Κρητών επαναστατών. 
Στη διάρκεια αυτών των μαχών, στη θέση «Αγριμοκέρατο» της περιοχής της Ασή-Γωνιάς έπεσαν, ηρωικά μαχόμενοι, πολλοί Μανιάτες εθελοντές. Επίσης ο λοχαγός Κοσονάκος έπεσε ηρωϊκά, κατά την ανατίναξη και πυρπόληση του ελληνικού καταδρομικού πλοίου «Αρκάδι» το 1867, που το διεμβόλησε το τούρκικο πλοίο «Ιτζεδίν».
 
Οι Αση-γωνιώτες, εις ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στη μνήμη των πεσόντων Μανιατών, έχουν αδελφοποιηθεί με την Αρεόπολη της Μάνης, έχουν ανεγείρει μνημείο και κάθε χρόνο οργανώνονται εκδηλώσεις στην Κρήτη και στη Μάνη, για να συνεορτάσουν τη μνήμη των ηρώων τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook