Μεγάλη επιτυχία είχε η ενημερωτική ημερίδα της Αντιδημαρχίας Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας για την πορεία των πολεοδομικών μελετών επέκτασης σχεδίου πόλης Ηρακλείου και για την υπαγωγή αυθαιρέτων κατασκευών στο Ν. 4178/13, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Στην ημερίδα ο αντιδήμαρχος κ. Αναστασάκης και τα στελέχη της Πολεοδομίας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν αναλυτικά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή τον τελευταίο χρόνο ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που κρατούν καθηλωμένες επί σειρά ετών σχεδόν όλες τις πολεοδομικές μελέτες  και ταυτόχρονα παρουσιάσθηκε αναλυτικά ο βαθμός προόδου για κάθε πολεοδομική ενότητα.

Τα προβλήματα που λειτουργούσαν αποτρεπτικά στην προώθηση των πολεοδομικών μελετών μπορούν να κωδικοποιηθούν συνοπτικά στα εξής: η έλλειψη συντονισμού των εμπλεκομένων μερών, η μη έγκριση της μελέτης ενεργότητας των ρηγμάτων και των γεωλογικών μελετών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η αδυναμία οριοθετήσεων των ρεμάτων Χρυσοβαλάντου και Κατσαμπαδιανού, η ανάγκη κατασκευής του αντιπλημμυρικού φράγματος των Δαφνών, οι αποστάσεις ασφαλείας από τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, οι γραμμές υψηλής τάσης και οι εκκρεμείς μελέτες που είχε αναθέσει τη δεκαετία του 90 το ΥΠΕΧΩΔΕ για την περιοχή του Γιοφύρου, του Ξηροποτάμου, του ΤΕΙ και του Εσταυρωμένου.

Για κάθε ένα από τα κρίσιμα αυτά θέματα έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες από τον Δήμο Ηρακλείου και κάθε θέμα έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης. Αναμένουμε τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Υποδομών, ΟΑΚ, Περιφέρεια Κρήτης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ΔΕΔΔΗΕ) για να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Μετά την παρουσίαση των δυνατοτήτων που δίνει ο νόμος 4178/2013 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ο κ. Γιάννης Αναστασάκης εξήγησε με λεπτομέρειες την τεχνική πρόταση βελτίωσης του νόμου που έχει καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου στο αρμόδιο υπουργείο με στόχο να δοθούν επιπλέον κίνητρα για την υπαγωγή, να βελτιωθούν οι συνθήκες αποπληρωμής του τέλους υπαγωγής και να διευρυνθούν τα κοινωνικά κριτήρια ώστε να τύχουν μεγαλύτερης έκπτωσης όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.

Ειδικότερα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις εξασφαλίζεται :

Η δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο με μηδενικό πρόστιμο κύριων κατοικιών για οικογένειες με εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας.

·         Βελτίωση των όρων υπαγωγής με ιδιαίτερη μέριμνα σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα ή ειδικών κατηγοριών (ΑΜΕΑ – Παλλινοστούντες – Πολύτεκνες, Τρίτεκνες, Μονογονεϊκές οικογένειες – Μακροχρόνια άνεργοι).

·         Παράταση ισχύος του νόμου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών.

·         Απαλοιφή της υποχρέωσης καταβολής παράβολου

·         Δυνατότητα περιόδου χάριτος έως πέντε ετών (αναβολή πληρωμής δόσεων  χωρίς προσαυξήσεις ή άλλη ποινή).

·         Αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 102 με ταυτόχρονο περιορισμό του μηνιαίου ποσού της δόσης συν τυχόν δανειακών υποχρεώσεων ώστε να μην ξεπερνάει το 30% του οικογενειακού εισοδήματος.

·         Δικαιότερη κλιμάκωση των περιόδων κατασκευής

·         Εφαρμογή της έκπτωσης επί του προστίμου για την κύρια κατοικία η οποία δεν πρέπει να είναι και απαραίτητα μοναδική.

·         Τεχνικές βελτιώσεις του νόμου οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα συνήθων προβλημάτων,  π.χ. εξ αδιαιρέτου, φιλοξενούμενα τέκνα  κλπ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μηχανικοί, υπηρεσιακά στελέχη και δημότες ενώ παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι του συλλόγου οικιστών, ο οποίος είχε ζητήσει με αίτημα του τη διεξαγωγή της εν λόγω ενημερωτικής ημερίδας.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook