Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα καθώς μικρά αρνάκια ψοφάνε μαζικά, χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει μία σαφή εξήγηση.

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση από το θάνατο νεογέννητων αρνιών όχι μόνο στα Ανώγεια αλλά σε όλους τους ορεινούς όγκους της Κρήτης ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ κ.Αλέκος Στεφανάκης ,ο οποίος μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη περιέγραψε με σαφή τρόπο τα αίτια της απώλειας χιλιάδων εριφίων.

Ο κ. Στεφανάκης που επισκέφθηκε χθες τα Ανώγεια μαζί με το κλιμάκιο της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης εξήγησε ότι ο θάνατος των μικρών αρνιών οφείλεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε δύο παράγοντες:

  • στις βροχές του καλοκαιριού που δημιούργησαν όξινα χαρακτηριστικά στα χόρτα που έτρωγαν τα πρόβατα στον Ψηλορείτη αλλά και σε ορεινά μέρη από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι και

  • στην οικονομική δυσπραγία των κτηνοτρόφων που επιδεινώθηκε με τα capital controls, με αποτέλεσμα να μην δίνονται οι κατάλληλες ποσότητες τροφών στα ζώα.

Πρόκειται σημείωσε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ για μια μεγάλη καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου του νησιού, μας με επιπτώσεις όχι μόνο στην τοπική οικονομία αλλά και την εθνική, αφού η χώρα μας θα αναγκαστεί να εισάγει περισσότερο κρέας από το εξωτερικό.
Μιλούμε, συμπλήρωσε, για χιλιάδες θανάτους σε όλη τη Κρήτη που επηρεάζουν την τροφική αλυσίδα και αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά της κτηνοτροφίας.Η πολιτεία κατέληξε πρέπει να λάβει μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων και να τους στηρίξει οικονομικά διαφορετικά το πρόβλημα θα διογκωθεί με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook