Χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν στον Πειραιά από χτες, Παρασκευή, μετά τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ. Το πρωί του Σαββάτου έφτασαν στο λιμάνι περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες με τρία πλοία που κατέπλευσαν.

Ειδικότερα, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετέφερε από τη Μυτιλήνη 2.493 πρόσφυγες, το πλοίο «Blue Star 1» μετέφερε από Χίο και Μυτιλήνη 731 πρόσφυγες και το πλοίο «Νήσος Ρόδος» μετέφερε 832 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 15 ήταν από τη Χίο και οι 817 από τη Σάμο.

Χθες, Παρασκευή, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τον καλύτερο συντονισμό για την αντιμετώπιση των προσυγικών ροών αποφασίστηκε να θέσει ο πρωθυπουργός στους εταίρους το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά που επιβαρύνονται περισσότερο.

Επίσης, αποφασίστηκε να οριστεί ένας συντονιστής για κάθε νησί που μαζί με τους δημάρχους και τις δύο Περιφέρειες θα αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες, ή κάθε όποτε παρουσιάζεται ανάγκη.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενος ότι άμεσα θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ενώ θα ζητήσει 380 εκατ. ευρώ από τους θεσμούς της Ευρώπης, προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων καλείται να παίξει και η εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μάλιστα, έθεσε το θέμα των ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται από δομές της Εκκλησίας. Παιδιά που είτε έμειναν ορφανά, καθώς οι γονείς τους πνίγηκαν, είτε ήταν ασυνόδευτα.

Η εκκλησία έχει διανείμει μέχρι σήμερα πάνω από 70.000 γεύματα ζεστού φαγητού, χιλιάδες υπνόσακους, κουβέρτες, πακέτα τροφίμων και προσωπικής υγιεινής. Και, βέβαια, έχει βοηθήσει σε εμβολιασμούς και έργα αποκατάστασης στα κέντρα διαμονής. Καταγράφηκε, επίσης, η πρόθεση της Εκκλησίας για ευρύτερη περαιτέρω προσφοράς της για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook