Αν και με καθυστέρηση, τελικά οι φυλακές της χώρας μπαίνουν στην εποχή της τεχνολογίας , όπως συμβαίνει στις χώρες του εξωτερικού. 

Συγκεκριμένα, ηλεκτρονικά συνδεδεμένες θα είναι μέχρι τις 16 Νοεμβρίου οι 33 φυλακές όλης της χώρας με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στα σωφρονιστικά καταστήματα. 

Πέρα από τα λειτουργικά στοιχεία κάθε φυλακής στο σύστημα θα περαστούν οι πλήρεις ατομικοί φάκελοι των κρατούμενων, όπου θα καταγράφεται η πορεία τους, από τις μεταγωγές μέχρι την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και η διαχείριση του προσωπικού και των οχημάτων. 

Οι φυλακές θα συνδέονται ηλεκτρονικά με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τα δικαστήρια της χώρας, την Επάνοδο (φορέας για την επανένταξη των κρατουμένων), την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τα Δικαστήρια. 

Το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι η υλοποίηση του συγκεντρωτισμού αλλά η υλοποίηση της διαφάνειας και στόχος του υπουργείου  Δικαιοσύνης είναι η αναβάθμιση των δομών. 

Σημειώνεται ότι μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των φυλακών το υπουργείο θα έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα για τους κρατούμενους, το προσωπικό, τις προμήθειες κ.λπ.

Το συνολικό κόστος του έργου, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 και θα παραδοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 16 Νοεμβρίου του 2015, ανήλθε στα 3,67.973 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο. 

Στο σύστημα θα υπάρχουν πληροφορίες που θα αφορούν κάθε κρατούμενο, σχετικά με την παρακολούθηση των πειθαρχικών του παραπτωμάτων, τις μεταγωγές που έχουν γίνει, τον αριθμό των αδειών, τις ιατρικές πληροφορίες που τον αφορούν κ.λπ., όπως και πληροφορίες για τους υπαλλήλους και τη λειτουργία κάθε σωφρονιστικού καταστήματος (οικονομική διαχείριση, διαχείριση στόλου αυτοκινήτων φυλακών, διαχείριση φαρμακείου κ.λπ.).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook