Στα δικαστήρια θα λυθεί η υπόθεση με το περίφημο διαμάντι «Κοχ- Ι- Νουρ» ( σημαίνει Βουνό φωτός),  ένα από τα ακριβά πετράδια που κοσμεί το βρετανικό βασιλικό στέμμα αξίας περίπου 140 εκατομμυρίων ευρώ, με την Ινδία να το ζητά πίσω, καθώς ισχυρίζεται ότι έχει κλαπεί από τη χώρα. 

H «αφρόκρεμα» του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας  αλλά και διάσημοι ηθοποιοί του «Bollywood» ανέθεσαν στους καλύτερους δικηγόρους της Ινδίας την υπόθεση, ζητώντας τους να ξεκινήσουν τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. 

Το «Κοχ- Ι- Νουρ» είναι ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο και πολλοί Ινδοί , ανάμεσά τους και ο εγγονός του ηγέτη της ανεξαρτησίας, Μαχάτμα Γκάντι , έχουν ζητήσει να επιστραφεί ως εξιλέωση για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας. Το διαμάντι εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου.  

Οι Ινδοί ζητούν από την την βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει το διαμάντι αφού, όπως υποστηρίζουν, έχει κλαπεί από την χώρα τους. Σύμφωνα με το θρύλο,  το διαμάντι μπορεί να φορεθεί μόνο από τον Θεό ή από γυναίκα. Ο Ινδός επιχειρηματίας,Ντέιβιντ ντε Σούτσα, ο οποίος συμβάλλει στη χρηματοδότηση του νομικού αγώνα, δήλωσε πως το «Κοχ- Ι- Νουρ» είναι ένα από τα πολλά αντικείμενα που εκλάπησαν από την Ινδία υπό ύποπτες συνθήκες. Ο αποικισμός έκλεψε τον πλούτο και κατέστρεψε την ψυχή της χώρας», τονίζει ο Σούτσα. 

Για την σταρ του «Bollywood», Μπουμίκα Σίνγκ, το «Κοχ- Ι – Νουρ», δεν είναι απλά ένας πολύτιμος λίθος 105 καρατίων αλλά αποτελεί μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού μας και θα πρέπει να επιστραφεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στη μάχη του επαναπατρισμού των κλεμμένων αρχαιοτήτων από τα βρετανικά μουσεία. Στις δυναμικές διεκδικήσεις της Αιγύπτου και της Ελλάδας έρχεται να προστεθεί και η Ινδία που ζητά πίσω τους δικούς «κλεμμένους» θησαυρούς. Ένας από αυτούς είναι το διαμάντι «Κοχ- Ι- Νουρ». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook