Εντός του 2016 θα είναι έτοιμος ο μιναρές στο Τζαμί της Νερατζέ, στο Ρέθυμνο, δέκα χρόνια μετά την αρχική τοποθέτηση των σκαλωσιών, που είχαν να κάνουν με το έργο αποκατάστασης του μνημείου.

Ο Μιναρές ή Ωδείο, όπως ονομάζεται σήμερα από πολλούς κατοίκους του νομού, θεωρείται ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα και εντυπωσιακά μνημεία της παλιάς πόλης με μεγάλη ιστορία στο πέρασμα των χρόνων. Κατά τα χρόνια της Ενετοκρατίας ήταν ο ναός Santa Maria, της Παναγίας των Αυγουστινιανών, ενώ παρακείμενα λειτουργούσε το μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στο Σώμα του Χριστού. Το κτίριο που βρίσκεται το Τζαμί της Νερατζέ και ο Μιναρές ήταν το καθολικό της μονής των Αυγουστινιανών «SantaMaria».

Η εκκλησία με ορθογώνιο σχήμα ενώνεται με τρεις μικρούς αλλά αρχιτεκτονικά θεαματικούς τρούλους, οι οποίοι αντικατέστησαν την στέγη από κεραμίδια της Βενετικής εκκλησίας. Η είσοδος και το καθολικό του κτιρίου αποτελούν σημαντική αρχιτεκτονική αναφορά διαθέτοντας περίτεχνα δείγματα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, και είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο για το Ρέθυμνο, όπου σήμερα στεγάζεται το Ωδείο.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα έδωσαν την ευκαιρία στις τοπικές αρχές και το υπουργείο Πολιτισμού να πραγματοποιήσουν το πολύχρονο έργο της συντήρησης και αποκατάστασης ώστε να δοθεί εκ νέου στην τοπική κοινωνία, ένα μνημείο (ευδιάκριτο από απόσταση) με μεγάλη σημασία για τη νεότερη ιστορία της πόλης και του νομού. Σύμφωνα με τον εργολάβο του έργου, τον ερχόμενο μήνα θα απομακρυνθούν τα υποστυλώματα και οι σκαλωσιές και σύντομα θα παραδοθεί στην αρχαιολογική υπηρεσία του νομού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook