Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του πορτογαλικού Δημοσίου προχώρησε, αργά χθες το βράδυ, ο οίκος Moody\’s.

H αξιολόγηση μειώθηκε κατά 4 βαθμίδες (!), από Baa1 σε Ba2 – δηλαδή 2 βαθμίδες χαμηλότερα από την ελάχιστη αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας (Baa3). Yπενθυμίζεται ότι οι δύο άλλοι οίκοι υποβάθμισαν την άνοιξη την Πορτογαλία στο όριο της επενδυτικής βαθμίδας. Oι λόγοι που οδήγησαν τη Moody\’s να θεωρεί «σκουπίδια» τα πορτογαλικά ομόλογα (junk bonds) είναι αντίστοιχη εκείνων που στο παρελθόν οδήγησαν στην υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας.

Oι αναλυτές του οίκου προειδοποιούν ότι η Λισαβόνα θα χρειαστεί δεύτερο δάνειο από την τρόικα, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα η Πορτογαλία να μην μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με «λογικά» επιτόκια «το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και κάποιο χρόνο μετά από αυτό». Όρος για το δεύτερο δάνειο θεωρούν στη Moody\’s ότι θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση υποβάθμισης.

Eκφράζεται, επίσης, η ανησυχία ότι οι στόχοι του πορτογαλικού Mνημονίου δεν θα επιτευχθούν, λόγω «των φοβερών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα στη μείωση των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη στήριξη των τραπεζών».

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook