Μόλις 152 είναι τα σκάφη του Λιμενικού σώματος που βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για ολόκληρη την Ελλάδα και μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από αυτά, τα 82 είναι φουσκωτά, τα έξι ναυαγοσωστικά και τα τέσσερα απορρυπαντικά.

Δηλαδή 60 «μεγάλα» σκάφη φέρονται ως διαθέσιμα για να περιπολούν τα θαλάσσια σύνορα και τις ακτές μιας χώρας με εκατοντάδες νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές σε έκταση 14.000 χιλιομέτρων.

Και αυτό εάν βέβαια εξασφαλιστεί η τροφοδοσία τους με καύσιμα, κάτι που έχει γίνει ολοένα και πιο δύσκολο.

Ειδικώτερα και σε ότι αφορά στην Κρήτη, όπως γράφει στο «Έθνος» ο δημοσιογράφος Μανόλης Κοκολάκης το προεδρείο της Ενωσης Λιμενικού Σώματος Κρήτης απευθύνει έκκληση στην κεντρική διεύθυνση για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με τα σκάφη στο νησί που είναι παροπλισμένα ή δεν μπορούν να κινηθούν λόγω έλλειψης καυσίμων.

"Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα και παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, παραμένει. Το όλο πρόβλημα συντήρησης και καυσίμων είναι παλιό και συνεχώς εντείνεται. Ευτυχώς που δεν υπήρξαν στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια κρίσιμα γεγονότα γιατί θα γινόμασταν ρεζίλι", δήλωσε στο "Εθνος" ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμενικών Ανατολικής Κρήτης, Μενέλαος Δαφέρμος.

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι σχεδόν στο σύνολό τους τα περιπολικά και ναυαγοσωστικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη βάζουν καύσιμα... βερεσέ ή οι λειτουργικές τους ανάγκες καλύπτονται από χορηγίες ιδιωτών αλλά και των ίδιων των λιμενικών πληρωμάτων.

Στα βόρεια παράλια της Κρήτης, όπως είπε ο πρόεδρος των λιμενικών, υπάρχει φουσκωτό σκάφος που δεν μπορεί να επιχειρήσει αποτελεσματικά και πολλές φορές η περιοχή καλύπτεται από τα δύο καταδιωκτικά - περιπολικά σκάφη των Χανίων και του Ηρακλείου.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Flashnews,gr, τα προβλήματα φαίνεται πως είναι πιο έντονα στην Ανατολική παρά στην Δυτική Κρήτη.

Ειδικώτερα και σε ότι αφορά στα Χανιά, το Λιμεναρχείο αυτή την στιγμή έχει στην διάθεσή του τρία σκάφη, ενώ την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο και ένα ακόμη που βρίσκεται σε συντήρηση.

Όμως τα Νότια παράλια του νησιού είναι στην κυριολεξία αφύλακτα. Λόγω μηχανικής βλάβης και έλλειψης συντήρησης έχουν παντελώς παροπλιστεί τα δύο περιπολικά σκάφη στα Λιμεναρχεία Σητείας και Ιεράπετρας., ενώ παροπλισμένο είναι και το περιπολικό σκάφος στο Λιμεναρχείο Παλαιοχώρας λόγω έλλειψης καυσίμων.

Πάντως στην ανακοίνωσή του, το υπ.Προστασίας του Πολίτη αναγνωρίζει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν με την λειτουργία των σκαφών του Λιμενικού, επισημαίνοντας πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την επισκευή και συντήρησή τους.