Αποτίμηση της πρότασης των γαλλικών τραπεζών για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα κάνει σε ανάλυσή του το έγκυρο think tank των Βρυξελλών CEPS.

Η αποτίμηση, την οποία υπογράφει ο Κριστιάν Κοπφ, εξετάζει τα οφέλη και τις ζημίες για όλους τους εμπλεκόμενους, τους ιδιώτες πιστωτές και την Ελληνική Δημοκρατία.

Καταλήγει στο συμπέρασμα πως, ενώ οι ιδιώτες θα έχουν ελάχιστη ή αμελητέα ζημία, το βάρος για την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά μεγάλο, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της και δυσκολεύοντας την πορεία προς ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος.

Ο κ. Κοπφ προβαίνει σε αναλυτική παρουσίαση της γαλλικής πρότασης, ενώ επισυνάπτει και το σχετικό έγγραφο της Ένωσης Τραπεζών Γαλλίας.

Το συμπέρασμα του κ. Κοπφ είναι ότι, εφόσον εφαρμοσθεί η γαλλική πρόταση, με τις συγκεκριμένες παραμέτρους της, θα οδηγήσει σε σαφή χειροτέρευση της κατάστασης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και της προοπτικής βιωσιμότητάς του.

«Θα είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση του συνολικού δημοσίου χρέους και του καθαρού κόστους εξυπηρέτησής του στα ερχόμενα χρόνια. Από την οπτική της Ελλάδας, είναι δύσκολο να μην αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοβουλία με την υπάρχουσα μορφή της ως προσβολή» αναφέρει ο συνεργάτης του CEPS.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook