Η σταδιακή χαλάρωση των capital controls με στόχο την πλήρη άρση τους έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, το μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες.

Πλέον ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως εξασφαλισμένες, καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει αποσοβηθεί πλέον ο κίνδυνος «κουρέματος».

Μάλιστα εκτιμάται πως, υπό προϋποθέσεις, καταθέσεις 25 δισ. ευρώ μπορούν να επιστρέψουν στις τράπεζες εντός της επόμενης διετίας. Εξέλιξη που θα συμβάλει καθοριστικά στη δυναμική χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, με δεδομένο ότι στα χρόνια της κρίσης, από τις ελληνικές τράπεζες έφυγαν καταθέσεις ύψους 120 δισ. ευρώ. Μάλιστα μόνο το τελευταίο έτος Έλληνες καταθέτες «σήκωσαν» 45 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, εκ των οποίων περίπου 36 δισ. εκτιμάται πως βρίσκονται σε σπίτια, χρηματοκιβώτια και τραπεζικές θυρίδες.

«Για να επιταχυνθεί η αύξηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στην επόμενη φάση χαλάρωσης των capital controls, ξεκινώντας από την πλήρη απελευθέρωση των χρημάτων που, από τα σπίτια και τις θυρίδες, επιστρέφουν ξανά στο τραπεζικό σύστημα.

Αυτό σημαίνει ότι το χαρτονόμισμα που επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερο, να μην υπόκειται δηλαδή στους περιορισμούς των capital controls.  Με άλλα λόγια, ο πελάτης θα μπορεί να ξαναπάρει σε χαρτονόμισμα οποιαδήποτε στιγμή το ποσό που καταθέτει, να το στείλει με έμβασμα στο εξωτερικό ή να κάνει πληρωμές στο εξωτερικό», ανέφερε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θ. Καλαντώνης, εκτιμώντας παράλληλα πως έχουμε δει την κορυφή του παγόβουνου, όσον αφορά στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και ότι με τη βελτίωση του οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 θα μπορούσε να επανακάμψει και η ζήτηση για νέες χρηματοδοτήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο κ. Καλαντώνης:

-Το συνολικό ύψος των πάσης φύσεως μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σε πολύ υψηλά  επίπεδα, καθώς ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, (επί συνόλου 206 δισ. Ευρώ δανείων) ή ποσοστό 55% του ΑΕΠ. Ωστόσο, παρά την αρνητική επίδραση και τη δυσλειτουργία που προκάλεσαν τα capital controls, ο ρυθμός αύξησης των επισφαλών δανείων δεν φαίνεται να επηρεάστηκε όσο αναμενόταν.

-Όσον αφορά στα δάνεια προς επιχειρήσεις, έχουμε δει ήδη την κορυφή του παγόβουνου. Ο ρυθμός σχηματισμού νέων καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών ήδη κινείται σε μηδενικά ή και αρνητικά ποσοστά.

-Στο χώρο των ιδιωτών οι καθυστερήσεις συνεχίζουν μεν να αυξάνονται αλλά με μειούμενο ρυθμό. Το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών θα φτάσει το μέγιστο σημείο του το καλοκαίρι του 2016, οπότε και θα σταθεροποιηθεί πριν ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή του αργότερα.

-Από την αρχή της κρίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων της χώρας μειώθηκε κατά 120 δισ. ευρώ.  Κατά το τελευταίο έτος μόνο, 45 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα έφυγαν από τις τράπεζες, το 80% αυτών, ευτυχώς, παρέμεινε στη χώρα, στα σπίτια, στα χρηματοκιβώτια των εταιριών και στις τραπεζικές θυρίδες.

-Είναι προφανές ότι η ρευστότητα αυτή (άνω του 25% του ΑΕΠ) που είναι εκτός τραπεζικού συστήματος, αν επέστρεφε πίσω στις τράπεζες, θα δρούσε καταλυτικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

-Με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, περίπου 25 δι. ευρώ καταθέσεις μπορούν να επιστρέψουν εντός της επόμενης διετίας στο τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη ρευστότητα και την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την οικονομία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook