Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσίαση του σχεδίου της αναδιάρθρωση της ΕΛΑ Σ στην Κρήτη, από τον Γεν Γραμμ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Το σχέδιο που αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Μάρτιο του 2016, με μικρές αλλαγές, που θα προκύψουν από τον διάλογο που έχει ξεκινήσει το υπουργείο με την τοπική αυτοδιοικηση , προβλέπει – ‘όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr – καταργήσεις Αστυνομικών Τμημάτων, συγχωνεύσεις Αστυνομικών Υπηρεσιών και ενισχύσεις Ομάδων για την πρόληψη της εγκληματικότητας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κος Αναγνωστάκης, στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να υπάρχει αστυνομικός σε κάθε γωνιά της Κρήτης, δεδομένου και της ιδιαιτερότητας του νησιού. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν τίθεται θέμα τοποθετήσεις νέων αστυνομικών. Ο στόχος του Υπουργείου αναμένεται να επιτευχθεί με την ήδη υπάρχουσα δύναμη της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Κρήτης και της ΥΠΑΣΕ Κρητης.

Κατά την παρουσία του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από Δημάρχους που άκουσαν ότι τα Αστυνομικά Τμήματα που λειτουργούν στην περιοχή τους είτε υποβαθμίζονται, είτε μπαίνει λουκέτο, είτε αποδυναμώνονται. Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν κυρίως από τους δημάρχους  Σφακίων, Βιάννου, Μινωα Πεδιάδος, Ιεράπετρας και Σητείας.

 Οι δήμαρχοι, χαρακτηριστικά κάλεσαν την ηγεσία του Υπουργείου προστασίας του πολίτη να μιλήσει ο ίδιος στις τοπικές κοινωνίες και να εξηγήσει την λογική της σύνταξης του συγκεκριμένου σχεδίου, που παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο του Ηρακλείου.

Το σχέδιο κινείται στην λογική ύπαρξης ενός Αστυνομικού Τμήματος ή Σταθμού σε κάθε Δήμο και για παράδειγμα προβλέπει την μετατροπή των ΑΤ Βιάννου, Ανωγείων κ,α, σε Σταθμούς , με την δέσμευση πως δεν θα μειωθεί (προς το παρον;) αριθμός των αστυνομικών.

Επίσης προβλέπει την συγχώνευση των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών με τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας.

Έντονες όμως ήταν και η αντιδράσεις της Ενωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης, καθώς σύμφωνα με την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ, τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων, ναι μεν θα συνεχίσουν να λειτουργούν, ωστόσο, θα αποδυναμωθούν με έναν μεγάλο αριθμό αστυνομικών από τα ΤΑΕ να μετακινούνται στις αστυνομικές δ/νσεις του νησιού. 

Για παράδειγμα στο ΤΑΕ Ηρακλείου, από τους 100 ένστολους θα παραμείνουν οι 50 και οι υπόλοιποι 50 θα μετακινηθούν στην Αστυνομική Δ/νση Ηρακλείου, ενισχύοντας την ΟΠΚΕ αλλά και Κλιμάκια αστυνομικών που θα συσταθούν.

Για τα Χανιά το σχέδιο προβλέπει την συγχώνευση των ΤΑΕ Αποκορώνου και Χανίων, σε ένα ΤΑΕ με έδρα στο ΑΤ Σούδας.

Και οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων των 4άρων νομών της Κρήτης, αντιδρούν έντονα στα όσα ακούστηκαν από τον Γεν Γραμμ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρη Αναγνωστάκη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι περίμεναν πραγματικές λύσεις από την ηγεσία του Υπουργείου και όχι αλλαγές που δεν θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι αστυνομικοί,  θα πρέπει να «προσαρμοστούν με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών, να σταθούν πραγματικά στο πλευρό του πολίτη, το αίσθημα ασφάλειας του οποίου έχει καταρρακωθεί αλλά και παράλληλα να σταματήσουν να καταπατώνται τα εργασιακά τους δικαιώματα. Για να γίνουν όμως όλα αυτά πραγματικότητα πρέπει αυτοί που θα εφαρμόσουν την αναδιάρθρωση, να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο, να πουν όχι σε ατομικά και ιδιωτικά συμφέροντα ώστε μέσα από αυτό να βγει μία Ελληνική Αστυνομία δυνατή και ακέραιη».

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου τονίζει ακόμη: «Οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης η οποία δεν θα συνοδεύεται με ανακατανομή του αστυνομικού προσωπικού από μηδενική βάση, αλλά και από επαναπροσδιορισμό των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Τη στιγμή αυτή στον Νομό Ηρακλείου αντιστοιχεί 1 αστυνομικός για κάθε 400 πολίτες περίπου τη στιγμή που πανελλαδικά αντιστοιχεί 1 αστυνομικός για 200 πολίτες περίπου».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook