Την εφαρμογή της σύμβασης με τους εταίρους και την στήριξη από τη Βουλή της προσπάθειας ανάκαμψης της οικονομίας ως τις δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και στην ανάκαμψη, θέτει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική που υποβλήθηκε σήμερα στη Βουλή, προσθέτοντας ότι ”η συναίνεση είναι μια μεγάλη κατάκτηση που δεν πρέπει να διαρραγεί”.

Ο διοικητής της ΤτΕ καλεί την κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, πέραν της Σύμβασης, προκειμένου να βελτιωθεί το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα, αξιοποιώντας το θετικό γεγονός της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών. 

Είναι αυτονόητο ότι η Βουλή θα πρέπει να συμβάλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη Σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει ένα μικρό μόνο μέρος.

O κ. Στουρνάρας επισήμανε, άλλωστε ότι ”η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία και κατά το παρελθόν έχει τονίσει την ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, εκτιμά ότι η συναίνεση που έχει ήδη επιτευχθεί και είναι μια μεγάλη κατάκτηση δεν πρέπει να διαρραγεί.

Αντίθετα, πρέπει να διατηρηθεί για να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, να στηρίξει την οριστική έξοδο από την κρίση και να ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη”.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας το 2016 η ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ, τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο, θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος λόγω της υψηλής μεταφερόμενης επίδρασης (carry-over) από το 2015.

Η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το 2016 συνδέεται άρρηκτα με το ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη συμφωνία, αλλά και με το βαθμό ευρύτερης αποδοχής τους.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας είναι σύμφωνα με την ΤτΕ, μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και τελικώς η άρση τους, η βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας ο βασικός δείκτης κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έφθασε το18% ο οποίος είναι πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 16,7%. Με την υπερεπάρκεια των κεφαλαίων και τη συνδρομή του νέου Νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή η ΤτΕ εκτιμά ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Επιπροσθέτως, εντός των επόμενων δύο μηνών προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η θεσμοθέτηση πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας εταιριών που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης, έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016, κατόπιν διαβούλευσης με τις τράπεζες και το ΤΧΣ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα καθορίσει επιχειρησιακούς στόχους διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ έως τα τέλη Μαρτίου 2016 θα αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας, ορίζοντας κατευθυντήριες γραμμές αναδιάρθρωσης χρεών για ομάδες δανειοληπτών με βάση σαφή κριτήρια κατηγοριοποίησης δανειακών χαρτοφυλακίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook