Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ δημοτικής αρχής Χανίων και Πρωτοβουλίας Πολιτών – Πρώτα ο άνθρωπος και φόντο την υπηρεσία καθαριότητας. Θυμίζουμε ότι η Πρωτοβουλία είχε κατηγορήσει τη δημοτική αρχή για εργασιακό μεσαίωνα στην υπηρεσία ενώ με τη σειρά της η δημοτική αρχή είχε απαντήσει κατηγορώντας τον κ. Σαρρή για αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα.

Στην αντιπαράθεση επιστρέφει ο κ. Σαρρής σήμερα με την παρακάτω ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζει όπως αναφέρει τα “μυστικά και ψέματα για την καθαριότητα στον δήμο Χανίων”
 
“Στα ζητήματα που ανέδειξε η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος, με συνέντευξη Τύπου και κείμενό της το τελευταίο διάστημα, σχετικά με την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων για τη σάρωση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Χανίων και το νόμιμο και ηθικό χαρακτήρα όρου της σύμβασης που συνάπτει με τον εργολάβο που αναλαμβάνει την υπηρεσία της σάρωσης για το Δήμο Χανίων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επέλεξε να μην απαντήσει στο κείμενο που δημοσιοποίησε.

Να επισημάνουμε, λοιπόν, για άλλη μια φορά ότι:

Πρώτον, δεν καταγγείλαμε την ορθή εκτέλεση των υπηρεσιών καθαριότητας, αλλά ωμές παραβάσεις εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν διαπιστωθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας, για τις οποίες ο αντιδήμαρχος νίπτει τας χείρας του με επιμονή. Αντί να αναζητήσει την ουσία της καταγγελίας, αναζητεί μια κρυψώνα πίσω από ελλιπή ανάγνωση των συμβατικών υποχρεώσεων του Δήμου.
Κύριε αντιδήμαρχε, αναφέρεστε στο άρθρο 68 του ν. 3863/2010. Επιλέγετε, όμως, να παραβλέψετε ότι το 2013 θεσπίσθηκε ο ν. 4144/13, ο οποίος στο άρθρο 22 προσθέτει μια ολόκληρη παράγραφο στο άρθρο 68 του 3863/10 που μεταξύ των άλλων αναφέρει: Σε κάθε σύμβαση με εργολάβους πρέπει να υπάρχει ο όρος της εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης του εργατικού κινδύνου. Όταν οι υπηρεσίες ή οι επιτροπές παρακολούθησης καλής εκτέλεσης του έργου [δηλαδή ο Δήμος στην προκειμένη περίπτωση] διαπιστώσουν παραβάσεις των παραπάνω κατά τη διάρκεια υλοποίησής της, η σύμβαση καταγγέλλεται.

Η παραπάνω προσθήκη έγινε για κάποιους Πόντιους Πιλάτους που θεωρούν άλλο ζήτημα την καθαριότητα και άλλο το εργασιακό καθεστώς των ανθρώπων που την κάνουν. Αυτός ο όρος υπάρχει και στις παραγράφους 5 και 9 της σύμβασης που υπογράφει ο ανάδοχος της σάρωσης του Δήμου μας.

Δεύτερον, καταγγείλαμε φωτογραφική διάταξη στην προκήρυξη για το έργο της σάρωσης κοινόχρηστων χώρων, προϋπολογισμού για φέτος 1.538.000 ευρώ, επισημαίνοντας ότι είναι άλλο η τεχνική ικανότητα και άλλο η απαίτηση για ιδιόκτητα μέσα ως προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Ο αντιδήμαρχος εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι σε κάθε διαγωνισμό για την καθαριότητα υπάρχουν 5 υποέργα με 5 ανεξάρτητους μεταξύ τους διαγωνισμούς, με πολύ μικρότερους σε σύγκριση με τη σάρωση προϋπολογισμούς ο καθένας, για να διατείνεται ότι στον τελευταίο διαγωνισμό (2013) υποβλήθηκαν παραπάνω της μίας υποψηφιότητες. Ωστόσο, στο διαγωνισμό για το ακριβό υποέργο της σάρωσης των κοινόχρηστων χώρων, στο οποίο επίμονα αναφερόμαστε και επίμονα αρνείται να απαντήσει, ήταν μόνο ένας (ο ίδιος) υποψήφιος ανάδοχος. Αφού ο οποιοσδήποτε άλλος αποκλείσθηκε λόγω του όρου της ιδιοκτησίας. Όρος που -γιατί άραγε;- καθορίζει μόνο το έργο της σάρωσης που είναι και η μερίδα του λέοντος! Ο κάθε δημότης -και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος- μπορεί να ανατρέξει στην Απόφαση 893/2014 της Οικονομικής Επιτροπής, που αναφέρεται στον εν λόγω διαγωνισμό, για να τεκμηριώσει όσα καταγγέλλουμε.

Κύριε αντιδήμαρχε, αυτό που σας αφήνει παγερά αδιάφορους -και προκύπτει από πράξεις και όχι από λόγια- είναι η ειλικρίνεια και το δίκιο, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των χρημάτων των δημοτών. Επιλέξατε να βλέπετε «ανυπόστατες καταγγελίες» εκεί που υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν ότι καταπατούνται στοιχειώδη δικαιώματά τους, αντί να πλησιάσετε τους ίδιους τους εργαζόμενους, να πατάξετε το κλίμα κατατρομοκράτησης και να μιλήσετε μαζί τους και με τους θεσμούς που τους προστατεύουν και στους οποίους έχουν απευθυνθεί. Επιλέξατε να βλέπετε «αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα», εκεί που υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που κατατίθενται με πολιτικό ήθος εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου ενώπιον των δημοτών, και να δαπανήσετε χρόνο για να απαντήσετε δημοσίως παραπληροφορώντας συνειδητά.

Καλούμε το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να πάψει να συνεχίζει τη μακρά παράδοση των πελατειακών σχέσεων των προκατόχων τους επιβαρύνοντας και οικονομικά δημότες και εργαζόμενους. Σας καλούμε να διασφαλίσετε με την παρέμβασή σας ένα τέτοιο κλίμα στις εργασιακές σχέσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής και των εργαζομένων, ώστε να μπορούν χωρίς ίχνος εκβιασμού να εκφράζονται και εκείνοι που έχουν λόγους να είναι ευχαριστημένοι και εκείνοι που έχουν λόγους να είναι δυσαρεστημένοι.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook