Τέλος στην κακοποίηση και την εκμετάλλευση των ζώων με αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για όσους τα μεταχειρίζονται βάναυσα επιχειρεί να βάλει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Από τις πιο βασικές προβλέψεις είναι η δημιουργία σε κεντρικό επίπεδο Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων και των ιδιοκτητών τους, με στόχο να αποτελέσει βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων – είτε αυτό είναι γάτα, είτε σκύλος – θα πρέπει υποχρεωτικά να βάζουν το μικροτσίπ στα ζώα τους, ενώ η ηλεκτρονική σήμανση είναι υποχρεωτική και στα αδέσποτα τα οποία περισυλλέγονται. Υπολογίζεται πως ο αριθµός των αδέσποτων ζώων στους ελληνικούς δρόµους ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο. Οσο για τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στην Αττική, σύμφωνα με τις ζωοφιλικές οργανώσεις υπολογίζονται σε 220.000.

Από την πλευρά τους οι ζωοφιλικές οργανώσεις κάνουν λόγο για θετικές αλλαγές, αρκεί – όπως λένε – όσα γράφονται στα χαρτιά να γίνονται και πράξη. Μάλιστα, η ρύθμιση που φαίνεται πως ικανοποίησε περισσότερο τους ζωόφιλους είναι αυτή που προβλέπει ποινικές κυρώσεις σε περιπτώσεις κακοποίησης και βάναυσης μεταχείρισης των ζώων: «Ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο, ενώ προβλέπεται σοβαρή αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων, όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες, που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο νόμου.

Οπως εξηγεί η κ. Ιωάννα Γκαραγκούνη, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, τιμωρία προβλεπόταν και από τον νόμο που είχε ψηφιστεί το 1981, «ωστόσο ποτέ δεν επιβαλλόταν. Κι αυτό γιατί τις περισσότερες φορές ήταν αδύνατο να εντοπιστούν όσοι κακοποιούσαν τα ζώα».

Για δικαίωση κάνουν λόγο οι ζωοφιλικές οργανώσεις, καθώς συμπεριελήφθη και στην τελική εκδοχή του σχεδίου νόμου η ρύθμιση περί απαγόρευσης συμμετοχής κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα. «Εμείς το είχαμε προτείνει πριν από περίπου εννέα χρόνια. Είχαμε, μάλιστα, προτείνει είτε να απαγορευθεί πλήρως η είσοδος στη χώρα σε τσίρκα που συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους \”νούμερα\” με ζώα, είτε να επιτρέπονται μόνο θεάματα με ζογκλέρ, μίμους ή ακροβάτες, χωρίς βέβαια τη συμμετοχή κάποιου ζώου», τονίζει η κ. Γκαραγκούνη, η οποία προσθέτει πως θα υπάρξει δυσκολία στην υλοποίηση αυτής της ρύθμισης.

Τα Νέα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook