Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία σηκώνουν όλο το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης, με τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, γιατρούς και νοσηλευτές στα όρια της υπερκόπωσης εξαιτίας των χιλιάδων αποχωρήσεων και με άδεια από ρευστό ταμεία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέλεξε να εκδιώξει τους διοικητές των νοσοκομείων με τρόπο που θυμίζει βεντέτα.

Οι δύο Κρητικοί υπουργοί Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης (αναπληρωτής υπουργός) προώθησαν με εξπρές διαδικασίες αυτό που ζητούσε η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο, μόλις ανέλαβε την εξουσία: την απομάκρυνση των διοικητών των νοσοκομείων, οι οποίοι είχαν αναλάβει τα καθήκοντά τους σχεδόν πριν 2,5 χρόνια.

Ο πρώτος υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε ζητήσει πολλές φορές από τους διοικητές των νοσοκομείων να παραιτηθούν, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κινήθηκε στην ίδια γραμμή, αν και το καλοκαίρι με τροπολογία στη Βουλή παρατάθηκε η θητεία τους μέχρι το τέλος του 2015, μέχρι να θεσπιστεί νέο σύστημα αξιολόγησης διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, όπως είχαν ζητήσει οι θεσμοί.

Οι διοικητές των νοσοκομείων στην πολύμηνη κόντρα τους με το υπουργείο Υγείας δεν παρέδωσαν ποτέ τις παραιτήσεις τους καθώς περίμεναν να απολυθούν για να διεκδικήσουν δικαστικά την αποζημίωσή τους, καθώς έχουν συμβόλαιο τριετούς θητείας που δεν έχει λήξει ακόμα και κάποιοι εξ αυτών σκέφτονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Η αξιολόγηση και οι συνεντεύξεις

Η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων που έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου, ήταν για τους περισσότερους μία διαδικασία με γνωστό αποτέλεσμα.

Καθαιρέθηκαν οι 59 από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν και όπως οι ίδιοι καταγγέλουν, η διαδικασία – με καθαρά πολιτικά κριτήρια – ήταν εξευτελιστική.

Οι συνεντεύξεις που έδωσαν στους αξιολογητές τους, όπως καταγγέλουν – ήταν διάρκειας λίγων λεπτών, χωρίς να κρατούνται πρακτικά, με ειρωνικές αναφορές και κυρίως χωρίς να ζητηθούν στοιχεία για τη διαχείριση και το έργο τους.

Τι καταγγέλουν οι διοικητές

Αρκετοί είναι οι διοικητές των νοσοκομείων που κατήγγειλαν δημόσια τη διαδικασία αξιολόγησης, όπως ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Νίκος Ξυπολυτάς ο οποίος σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη κάνοντας λόγο για πογκρόμ κομματικών διώξεων. Είπε χαρακτηριστικά ότι «τα παντελόνια είναι δύσκολο ρούχο» και διερωτήθη πως είναι δυνατόν να παραμένουν μετά την αξιολόγηση στα πόστα τους, «μόνο οι διοικητές που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ».

Ακατάλληλος κρίθηκε από την επιτροπή αξιολόγησης και ο διοικητής του νοσοκομείου Ελπίς Θεοδ. Γιάνναρος, ο οποίος, έμαθε ότι πήρε βαθμό κάτω από τη βάση στην αξιολόγηση του, στη διάρκεια ταξιδιού στην Αμερική, όπου εξασφάλισε σημαντικές δωρεές για το νοσοκομείο από την ομογένεια.

«Κοιτάζω να πάρουμε μια αναβάθμιση για τον υπέρηχο μας και δυο λέιζερ, για την οφθαλμιατρική κλινική και για την ΩΡΛ. Θα τα παραδώσω και θα φύγω» είπε στο MEGA. Μιλώντας για την εμπειρία του από την συνέντευξη που έδωσε στην πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης ανέφερε: «Έμεινα μόνο 2,5 με 3 λεπτά. Εγώ δεν είχα πολιτική στέγη, άρα δεν είχα αυτό το δόντι. Κάποιοι ίσως μείνουν γιατί γνωρίζουν να γλείφουν ή γνωρίζουν κάποιους».

Αλλά και η διοικήτρια του Νοσοκομείου “Αττικόν” κα. Ευαγγελία Γιαννακάκου καταγγέλλει ότι: «Η συνάντηση που είχα εγώ ήταν περίπου ενάμισι λεπτό. Αισθάνθηκα έναν ηθικό βιασμό από την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων, όχι όλων των μελών, οι οποίοι μου είπαν ήρθες εδώ να μας πεις αν είσαι η καλύτερη διοικήτρια».

Στις θέσεις τους φαίνεται ότι παραμένουν οι διοικητές των νοσοκομείων της Αθήνας «Ευαγγελισμός», «Ερυθρός Σταυρός» και «Π. και Α. Κυριακού» – «Αγία Σοφία«.

Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

Την επίσημη θέση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε σχετικά τα εξής:

«Τους τελευταίους 3 μήνες δώσαμε 650 εκατ ευρώ στα νοσοκομεία. Αυξήσαμε το όριο δαπανών κατά 150 εκατ ευρώ. Και βγαίνουν και λένε ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα. Εγώ όμως βλέπω ότι δεν ξεπληρώνονται φάρμακα κλπ, αλλά ξεπληρώνονται οι εξωτερικές υπηρεσίες όπως φύλαξη, καθαριότητα κλπ. Μου το εξηγείτε λίγο αυτό; καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ. Θα μπορούσαν οι διοικήσεις να ξεπληρώσουν προμηθευτές Τώρα βάζουμε άλλα κριτήρια, θα συνεκτιμηθούν μια σειρά από προσόντα, θα πρέπει να συναινεί η διοίκηση με την κυβερνητική πολιτική, εδώ πάμε να στήσουμε ξανά το ΕΣΥ. Δεν φτάνουν τα κομματικά ένσημα όμως, θα πρέπει να έχει και τα άλλα προσόντα. Θα κριθούν, διότι στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό».

Η θέση της ΝΔ

Με αφορμή τη διαδικασία αξιολόγησης των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, την οποία χαρακτήρισε ως «σταλινικό πογκρόμ», ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:

«Απολογούμενη» η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το πολιτικό πογκρόμ που εξαπέλυσε εναντίον των διοικητών των νοσοκομείων της χώρας στο πλαίσιο της «συναίνεσης», ανακοίνωσε την άμεση και πρόωρη παύση των 60 από τους 71 διοικητές και υποδιοικητές με συνοπτικές διαδικασίες. «Η διαδικασία ήταν μεν ανοιχτή, διαφανής και μη κυβερνητικά ελεγχόμενη»!!! ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, «υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου δε»!!! Εντυπωσιακό και ενδεικτικό του πολιτικού μένους του Αναπλ. Υπουργού κ. Πολάκη το γεγονός ότι και διοικητές που αξιολογήθηκαν θετικά επαύθησαν «για λόγους εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν»!!! Αλήθεια κ. Υπουργέ, ποιους νομίζετε ότι κοροϊδεύετε και για πόσο καιρό νομίζετε ότι μπορείτε να κοροϊδεύετε; Φοβού τα σκυλιά που γαβγίζουν, ιδίως σε ένα καραβάνι που δεν προχωράει…».

Η θέση του Ποταμιού

Σε δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας βουλευτής Λάρισας του «Ποταμιού» και υπεύθυνος του τομέα Υγείας του κόμματος για τις αλλαγές στις διοικήσεις των Νοσοκομείων επισημαίνει:

«Προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας από την πρώτη στιγμή -τον Ιανουάριο 2015- ήταν η αντικατάσταση των Διοικητών των νοσοκομείων. Τόσο σημαντική προτεραιότητα που απορρόφησε ολοκληρωτικά σχεδόν τη δραστηριότητά του για 11 ολόκληρους μήνες. Τα νοσοκομεία καταρρέουν εγκαταλελειμμένα, από την ερχόμενη εβδομάδα όμως θα έχουν διοικήσεις εμπιστοσύνης.

Μετά από ένα απίθανο σίριαλ τροπολογιών, δηλώσεων, διορθώσεων και νέων τροπολογιών, τελικά το Υπουργείο κατόρθωσε μετά από ένα χρόνο σχεδόν να «ξεφορτωθεί» τους υπηρετούντες Διοικητές. Χρειάστηκε πρώτα, μετά την ταπεινωτική αναπομπή της τροπολογίας Κουρουμπλή από την Τρόικα, να στήσει μια «αδιάβλητη επιτροπή αξιολόγησης» η οποία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έσπασε κάθε ρεκόρ αξιοκρατίας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας στις περίφημες συνεντεύξεις των δέκα λεπτών.

Κωμικές καταστάσεις, για να ξεγελαστούν οι κουτόφραγκοι που απαιτούν αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.

Ακολουθεί λίαν συντόμως το δεύτερο επεισόδιο της κωμικής σειράς με τίτλο «αδιάβλητες προσλήψεις». Άρχισε ήδη και θα είναι σίγουρα συντομότατη. Έτσι κι αλλιώς, η λίστα είναι έτοιμη από το Μάιο. Φυσικά, για μια ακόμη φορά, το λογαριασμό θα τον πληρώσουμε όλοι. Αν και το Υπουργείο αρνείται να δώσει στοιχεία, οι απολύσεις οδηγούν σε αποζημιώσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ για τους απολυθέντες διοικητές. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι υπεύθυνοι: Ο πρόεδρος της «αδιάβλητης» επιτροπής αξιολόγησης, έχει ο ίδιος προσφύγει στα δικαστήρια και έχει δικαιωθεί και αποζημιωθεί ως παρανόμως απολυθείς το 2004.

Είναι αλήθεια πως οι Διοικητές των νοσοκομείων είχαν επιλεγεί με τον ίδιο προσχηματικό τρόπο, όπως και οι προηγούμενοι. Αυτό όμως δεν αποτελεί νομιμοποιητικό επιχείρημα για μια κυβέρνηση που θέλει να επικαλείται την ισονομία και την αξιοκρατία. Ο διορισμός ημετέρων σε θέσεις ευθύνης στα νοσοκομεία αποτελεί τη βασική αιτία της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς που βασιλεύουν στο σύστημα.

Σύντομα θα ανακοινωθούν ονόματα και βιογραφικά των νέων Διοικητών. Θα μάθουμε λοιπόν και τα προσόντα και την αναλογία ΣΥΡΙΖΑ προς ΑΝΕΛ που θα αντικαταστήσει το περίφημο 4-2-1. Για μια ακόμη φορά χάθηκε μια ευκαιρία. Οι κομματικές διοικήσεις αντικαθίστανται από κομματικές διοικήσεις και τα αποτελέσματα είναι προδιαγεγραμμένα. Για μια ακόμη φορά η καινούρια κυβέρνηση συμπεριφέρεται, όπως οι παλιές. Με πελατειακά κριτήρια, απροκάλυπτα κομματικά και ευνοιοκρατικά».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook