Το σχέδιο για τη νέα Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG) που θα αναλάβει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η ζώνη Σένγκεν και το οποίο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσιάζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας παραδέχεται σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, ότι η νέα υπηρεσία – θα αντικαταστήσει τη Frontex – θα μπορεί να παρεμβαίνει στα σύνορα χωρίς σχετικό αίτημα από κράτος-μέλος. 

Η νέα υπηρεσία, η οποία θα στελεχώνεται «και από τα εθνικά σώματα που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των συνόρων», θα μπορεί ακόμη να παρεμβαίνει στην πρόληψη καταστάσεων κρίσης, αλλά και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρεί ελλιπή τη φύλαξη των συνόρων. 

«Το νόημα είναι να μοιραστούμε τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων» τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος

«Αυτό που θα ισχύει για τα εξωτερικά σύνορα στην ιταλική ή πολωνική πλευρά θα ισχύει και για την ελληνική» συνεχίζει, υποστηρίζοντας ότι «επί της ουσίας δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν». 

«Όλοι γνωρίζουν ότι μερική ή ολική κατάργηση της Σένγκεν σημαίνει ενταφιασμός της ευρωπαϊκής ιδέας. Γιατί αν άρουμε τη Σένγκεν έστω και προσωρινά, έστω και για λίγο, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στον πλανήτη ότι η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της. Υπάρχουν βέβαια εκείνοι οι οποίοι δεν πιστεύουν στις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης και ψάχνουν την ευκαιρία για να αποσυναρμολογήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» υπογραμμίζει.

Σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη στην αρχή (όπως και άλλες χώρες), ότι έχει επιταχύνει τις προσπάθειες, αλλά και ότι «όλα τα hotspots πρέπει να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook