Αποστολή: Γιάννης Ξυγκάκης – Κώστας Συλιγάρδος

Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα από την πρώτη μεγάλη ελληνική έκθεση της Πολωνίας, την Grecka Panorama, που ξεκίνησε το Σάββατο και ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο συνεδριακό κέντρο Torwar, στην Βαρσοβία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη αυτή διοργάνωση του Grecka Panorama I Cypr από τη North Events, έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από σύσσωμη την πολωνική τουριστική αγορά, καθώς, όπως σχολίαζαν Πολωνοί τουριστικοί παράγοντες, ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε γίνει κάτι τόσο μεγάλο, στοχευμένο και δυναμικό για την τουριστική Ελλάδα, στη χώρα τους.

Σύμφωνα με στελέχη των πολωνικών tour operators, η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά πλέον στην κορυφή των δημοφιλέστερων προορισμών για τους Πολωνούς. Εκτιμάται ότι την περίοδο του 2015, οι αφίξεις Πολωνών στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις 700.000 – μόνον με πτήσεις charter υπολογίζεται ότι έγιναν 500.000 αφίξεις – ενώ για την περίοδο του 2016, αναμένεται περαιτέρω αύξηση μεταξύ 5%-10%, που ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη, λόγω των διεθνών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Πολωνία, μια χώρα 40 εκατομυρίων κατοίκων, εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε ρυθμό ανάπτυξης, με την μεσαία τάξη να πρωτοστατεί στην οικονομική ζωή του τόπου. 

Ήδη η παγκόσμια κρίση του 2008 έχει ξεπεραστεί εδώ και 3-4 χρόνια στην χώρα, ενώ όπως μας είπαν στελέχη από την ντόπια αγορά, η συνέπειές της ήταν ελάχιστες.

Η χώρα, που κατά βάση κυβερνάται από δεξιά κόμματα αφού η αριστερά έχει εξαφανιστεί σαν οργανωμένος πολιτικός σχηματισμός εδώ και αρκετά χρόνια, έχει σχεδόν ολοκληρώσει την αποκρατικοποίηση του δημοσίου τομέα και αυτό έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη. 

Επίσης τα δυνατά κίνητρα που δόθηκαν για ξένες επενδύσεις έχουν καταστήσει την Βαρσοβία ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά κέντρα της Ευρώπης, αφού μόνο σε μια περιοχή της στεγάζονται εκατοντάδες ξένες εταιρίες στις οποίες εργάζονται περισσότερα από 40.000 στελέχη.

Αυτές και πολλές άλλες συνθήκες, έχουν δημιουργήσει μια αναπτυσσόμενη οικονομία και ένα λαό που μπορεί να καταναλώσει και κυρίως αγαπάει την Ελλάδα.

Μεγάλη η επιτυχία της έκθεσης για πρώτη χρονιά

Η έκθεση ξεκίνησε την Παρασκευή με το Forum και τις B2B συναντήσεις της πρώτης ημέρας και συνεχίστηκε εχτές και σήμερα στο κυρίως μέρος της, με την παρουσία σχεδόν 5000 επισκεπτών.

Η συμμετοχή της Κρήτης

Πολύ σημαντική ήταν και η παρουσία της Κρήτης στην έκθεση, αφού ήδη εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από την Πολωνία στο νησί. 

Συμμετείχαν με περίπτερα οι Σύλλογοι των Ξενοδόχων και από τους τέσσερις Νομούς, οι Δήμοι Ρεθύμνου και Χερσονήσου, στελέχη από τα Επιμελητήρια καθώς βέβαια και η Περιφέρεια Κρήτης, με ένα μεγάλο τουριστικό περίπτερο.

 

Για τις εντυπώσεις, τα μηνύματα, τα οφέλη αλλά και τα επόμενα βήματα σε σχέση με την ανάπτυξη της Τουριστικής αγοράς της Πολωνίας, μας μίλησαν οι τουριστικοί φορείς, καθώς και ο διοργανωτής της Έκθεσης.

Άνοιξε η Πολωνική αγορά για την Ελλάδα και οι τάσεις θα είναι συνεχώς αυξητικές για τον τουρισμό από την Πολωνία, είπε ο CEO της North Events κ. Λεωνίδας Μπαμπάνης, επισημαίνοντας πως η αύξηση των Πολωνών τουριστών, είδικά στην Κρήτη, θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

 

Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για αύξηση των Πολωνών τουριστών στην Κρήτη είπε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού Κρήτης, κ.Μιχάλης Βαμιεδάκης. Σε ότι αφορά στα σχέδια της Περιφέρειας για το 2016, βασικοί στόχοι είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αναβάθμιση της ποιότητας και η διασύνδεση τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα του νησιού. Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες απο την Ρωσία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Κρήτη δεν πρέπει να επενδύει στα φαινόμενα αστάθειας.

Ανερχόμενη δύναμη χαρακτήρισε την αγορά της Πολωνίας ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν.Χανίων κ.Μανώλης Γιαννούλης επισημαίνοντας πως οι Πολωνοί τουρίστες βρίσκουν στην Κρήτη και ειδικά στο Νομό Χανίων αυτά που ζητούν.

 

Το Ρέθυμνο για περισσότερα από 15 χρόνια απευθύνεται στην αγορά της Πολωνίας ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης.

 

Μεγάλη δύναμη για την Κρήτη, χαρακτήρισε την Πολωνική αγορά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν.Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η «παγωμάρα» που υπάρχει τώρα στις κρατήσεις λόγω των γεγονότων στο Παρίσι, σύντομα θα ξεπεραστεί. Σε ότι αφορά στο 2016 ανέφερε πως στόχος είναι η επιμήκυνση της περιόδου κατά 2-3 εβδομάδες.

Η Πολωνία αναπτύσσεται δυναμικά και το Λασίθι πρέπει να έχει ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα του τουρισμού από την Πολωνία ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ιεράπετρας κ. Γιώργος Βαρδάκης.

 

Η έκθεση Grecka Panorama I Cypr διοργανώθηκε από τη North Events υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Βαρσοβία, του ΕΟΤ, του ΣΕΤΕ,  του ΞΕΕ, της ΠΟΞ, της ΗΑΤΤΑ, της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Πολωνίας (PZOT) και του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών Πολωνίας “ΕΡΜΗΣ”. 
Οι ημερομηνίες και οι λεπτομέρειες της 2ης  δοργάνωσης του Grecka Panorama, θα ανακοινωθούν σύντομα.  

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook