Εορτή του Αγίου Ελευθερίου την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου και – όπως κάθε χρόνο – ανοίγουν οι βαριές πόρτες των πρώην φυλακών Ιτζεδίν στο Καλάμι της Σούδας Χανίων, προκειμένου να ανάψουν οι πιστοί ένα κερί στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου των…φυλακισμένων.

Πρόκειται για τον Ιερό Ναό που έκτισαν και αγιογράφησαν οι ίδιοι οι κρατούμενοι στο κάτεργο του Ιτζεδίν.

Στο συγκρότημα αυτό των φυλακών με την τεράστια ιστορία απο την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι και στην δικτατορία των Συνταγματαρχών, αφού οι τελευταίοι – πολιτικοί – κρατούμενοι, πέρασαν την πόρτα των φυλακών το 1974.

Όμως αυτό το μοναδικής αξίας και σημασίας μνημείο της ελληνικής ιστορίας αν και έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέο – ουσιαστικά – έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

Παρά τις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης το κτιριακό συγκρότημα εξακολουθεί να μένει στα «χέρια» της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, αναξιοποίητο και αφημένο στην φθορά του χρόνου.

Πριν από έναν μήνα, κάτοικοι της περιοχής με πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας Απτέρων, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και σε συννενόηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ξεκίνησαν τον καθαρισμό του χώρου για να μπορέσει να λειτουργήσει το εκκλησάκι και να ανοίξουν οι πύλες των πρώην φυλακών με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ελευθερίου.

«Πράξαμε το αυτονόητο, δηλαδή τον καθαρισμό του χώρου» μας είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Απτέρων Γιάννης Μιχελουδάκης.

Η πύλη των φυλακών θα είναι ανοιχτή σήμερα Δευτέρα από τις 2 μμ μέχρι τις 6 μμ , ενώ στις 4μμ θα τελεστεί ο Εσπερινός, καθώς το εκκλησάκι δεν ηλεκτροδοτείται.

Το πρωί της Τρίτης θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία και ο χώρος θα είναι επισκέψιμος από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

(Οι φωτογραφίες πριν τον καθαρισμό και μετά)

Δείτε εδώ παλαιότερο αφιέρωμα στις φυλακές Ιτζεδίν

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook