Για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και για σωρεία άλλων παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Αγγλία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Αγγλία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και σωρεία άλλων παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η καταδίκη προέκυψε από την εξέταση προσφυγών για τις δολοφονίες και τους μακρόχρονους εγκλεισμούς αμάχων που διέπραξαν οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, από την 1η Μαΐου 2003 έως και την 28η Ιουνίου 2004, ως δύναμη κατοχής στο Ιράκ.

Οι δύο καταδικαστικές αποφάσεις αφορούν  την περίπτωση των έξι αμάχων που σκοτώθηκαν από τις Βρετανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ το 2003, αλλά και την  παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια στην περίπτωση ενός Ιρακινού αμάχου, που κρατήθηκε φυλακισμένος πάνω από τρία χρόνια στην Βασόρα, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Στους συγγενείς των αμάχων Ιρακινών που σκοτώθηκαν από του Βρετανούς, το Δικαστήριο επιδίκασε συνολική αποζημίωση, για ηθική και υλική βλάβη, 135.000 ευρώ ενώ, στον Αλ Ζέντα, που κρατήθηκε στις φυλακές, για πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να του απαγγελθεί επίσημα κατηγορία, επιδίκασε αποζημίωση 25.000 ευρώ και υποχρέωσε την Μεγάλη Βρετανία να πληρώσει και πάνω από 50.000 ευρώ συνολικά, για τα δικαστικά έξοδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook