Το ύψος του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 110 δισ. ευρώ περίπου, όπως επισημαίνουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ωστόσο ο «πήχυς» για τη συμμετοχή των ιδιωτών φαίνεται ότι πέφτει στο ήμισυ του αρχικού στόχου.

Το συγκεκριμένο ποσό ανέφερε σήμερα, Παρασκευή, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, δημοσίευμα που επιβεβαιώθηκε αργότερα από ευρωπαϊκές πηγές.

Έπειτα από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης, οι πληφροφορίες για την πρόοδο των διαβουλεύσεων είναι συγκεχυμένες.

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή είπε στο Reuters ότι «δεν βρισκόμαστε και σε σημείο μηδέν, αλλά δεν απέχουμε και πολύ. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα καταλήξουμε σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως τον θέλουν οι Γερμανοί».

Ο αρχικός (;) στόχος ήταν η συμμετοχή του ιδιωτκού τομέα να ανέθει στα 30 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι έχει «ψαλιδιστεί» στα 15 δισ. ευρώ περίπου.

Από τα 110 δισ. ευρώ, το νέο δάνειο από ΕΕ-ΔΝΤ υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα 60 με 70 δισ. ευρώ, ενώ τμήμα του πακέτου είναι και τα προσδοκώμενα έσοδα ύψους 30 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Οι συζητήσεις με τις τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους έχουν διευρυνθεί, καθώς πλέον εξετάζονται τρόποι και για τη μείωση του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού ΙνστιούτπουΙνστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) Charles Dallara.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Dallara, μετά τη συνάντηση της Πέμπτης στη Ρώμη, δήλωσε ότι σημειώνεται «σημαντική πρόοδος» στις συζητήσεις καθώς έχουν επεκταθεί πέρα από την αντιμετώπιση της λήξης των ελληνικών ομολόγων τα επόμενα τρία χρόνια.

«Πιστεύω ότι σημειώνουμε σημαντική πρόοδο προς τον επαναπροσδιορισμό της προσέγγισης για το ελληνικό χρέος. Ερευνούμε ένα ευρύτερο πλαίσιο επιλογών που όχι μόνο θα αντιμετωπίζει τις βραχυπρόθεσμες χρηματικές ανάγκες αλλά επίσης εξετάζουμε ένα φάσμα τεχνικών για τη μείωση του χρέους», τόνισε ο Dallara.

Εξήγησε ότι κάποιες από τις επιλογές που συζητούνται θα περιλαμβάνουν πιστωτικές ενισχύσεις, τεχνικές που προσφέρουν εγγυήσεις στους επενδυτές για την αποπληρωμή του κεφαλαίου ή για καταβολές μερικών τόκων.

Ο Dallara υπογράμμισε, ότι ενώ ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έλαβαν μέρος στις συζητήσεις εμφανίστηκαν θετικοί στις προτάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν έχουν συμφωνήσει να στρέψουν την πολιτική τους προς αυτή την κατεύθυνση.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook