Πολλοί ασθενείς με στηθάγχη – κατάσταση που προκαλείται εξαιτίας έλλειψης επαρκούς αιμάτωσης της καρδιάς και εκδηλώνεται με έντονους πόνους στο στέρνο, δύσπνοια, κόπωση κ.α. – μέχρι πρότινος δεν έβρισκαν λύση στο πρόβλημά τους αφού η πάθησή τους εμφάνιζε ανθεκτικότητα στα φάρμακα. Τώρα κάποιοι από αυτούς είδαν τη ζωή τους να αλλάζει χάρη σε ενέσεις δικών τους βλαστικών κυττάρων.

Σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙ, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation Research» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η έγχυση βλαστικών κυττάρων CD34+ σε άτομα με χρόνια, ανθεκτική στις θεραπείες στηθάγχη μείωσε τα στηθαγχικά επεισόδια ενώ παράλληλα βελτίωσε και τη φυσική κατάσταση των ασθενών.

Δοκιμή σε 26 κέντρα

Η κλινική δοκιμή διεξήχθη σε 167 ασθενείς 26 αμερικανικών κέντρων από ειδικούς της Ιατρικής Σχολής Φάινμπενγκ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν σε συνεργασία με την εταιρεία Baxter.

Οι ερευνητές απομόνωσαν βλαστικά κύτταρα από τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια τους χώρισαν σε τρεις ομάδες: η μία έλαβε μικρή δόση κυττάρων, η δεύτερη μεγάλη δόση κυττάρων ενώ μια τρίτη ομάδα έλαβε εικονική θεραπεία. Τα κύτταρα εγχύθηκαν με χρήση καθετήρα απευθείας στην καρδιά και συγκεκριμένα σε 10 διαφορετικά σημεία του καρδιακού ιστού. Οι ειδικοί επέλεξαν τα βλαστικά κύτταρα CD34+ καθώς προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι προκαλούν δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων και ενισχύουν την αιμάτωση της καρδιάς.

Εξι μήνες μετά τη χορήγηση της θεραπείας οι ασθενείς που είχαν λάβει μικρή δόση κυττάρων ανέφεραν σημαντικά λιγότερα επεισόδια στηθάγχης σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονική θεραπεία (συγκεκριμένα 6,8 έναντι 10,9 επεισόδια ανά εβδομάδα). Παράλληλα η ομάδα της μικρής δόσης κυττάρων εμφάνισε πολύ καλύτερη απόδοση στην άσκηση σε διάδρομο (οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να ασκούνται στον διάδρομο επί 139 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με 69 δευτερόλεπτα στην ομάδα της εικονικής βλαστοκυτταρικής θεραπείας).

Αποτελέσματα με διάρκεια

Τα καλά αυτά αποτελέσματα διατηρήθηκαν και σε διάστημα ενός χρόνου από την έγχυση των κυττάρων. Οι εθελοντές της ομάδας της μικρής δόσης κυττάρων εμφάνιζαν 6,3 στηθαγχικά επεισόδια κατά μέσο όρο την εβδομάδα σε σύγκριση με 11 επεισόδια στην ομάδα της εικονικής θεραπείας. Ήταν μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η μικρή θεραπευτική δόση φάνηκε να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη μεγάλη, γεγονός που μαρτυρεί ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση μεγάλων δόσεων κυττάρων για να υπάρχει βελτίωση της κατάστασης των ασθενών.

«Διεξαγάγαμε την πρώτη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή χρήσης βλαστικών κυττάρων που προέρχονταν από τους ίδιους τους ασθενείς για την αντιμετώπιση της χρόνιας ισχαιμίας του μυοκαρδίου» ανέφερε ο επικεφαλής της δοκιμής Ντάγκλας Λοσόρντο και προσέθεσε ότι η ομάδα σχεδιάζει ήδη τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙΙ (πρόκειται για την τελευταία φάση προτού μια θεραπεία μπει σε στάδιο έγκρισης κυκλοφορίας). «Αν και αναμένουμε να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματά μας με τη δοκιμή φάσης ΙΙΙ, πιστεύουμε ότι αποτελεί ορόσημο η δυνατότητα χρήσης κυττάρων του ίδιου του ασθενούς για τη θεραπεία χρόνιων καρδιαγγειακών προβλημάτων».

Κατά τον ερευνητή το γεγονός ότι άτομα που πριν δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε βήμα χωρίς κόπο, είναι πλέον σε θέση να ασκούνται, είναι ζωτικής σημασίας. «Τα αποτελέσματά μας σε ό,τι αφορά την άσκηση μεταφράζονται στο να μπορεί κάποιος που πριν έβλεπε μόνο τηλεόραση να περπατά με φυσιολογικό βηματισμό ή να μπορεί κάποιος που έκανε αργά βήματα να είναι σε θέση μετά τη θεραπεία να κάνει βόλτα με ποδήλατο. Αυτό σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής».

 tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook