Καταιγισμό των προβλημάτων που αφορούν πρωτίστως στο Νοσοκομείο Χανίων, δέχθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ.Παύλος Πολάκης, στην διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Νοσοκομείο.

Στην διάρκεια της σύσκεψης εκπρόσωποι των εργαζομένων, των γιατρών αλλά και τμημάτων του Νοσοκομείου Χανίων έθεσαν επι τάπητος τα βασικότερα προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος με κυρίαρχο εκείνο της έλλειψη ςπροσωπικού σε όλα τα επίπεδα.

Απο γιατρούς μέχρι νοσηλευτές όλων των βαθμίδων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της προμήθειας υγειονομικού υλικού.

 
 

Απο την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέλυσε την πολιτική του υπουργείου που, όπως επισήμανε, στοχεύει στη συνολική ενίσχυση του συστήματος μέσα από μια σειρά στοχευμένων δράσεων και αποφάσεων.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «έπειτα από πέντε χρόνια μνημονιακών πολιτικών το σύστημα είχε φθάσει στα όριά του. Τώρα αρχίζει να ισορροπεί. Πιστεύω ότι στο 2016 θα υπάρξει μια πορεία ανατροπής της κατάστασης».

Αναφερόμενος στην πολιτική του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση και στις προσλήψεις που θα γίνουν, μίλησε για μια μαζική «ένεση» προσωπικού στο ΕΣΥ, τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει σαφής οικονομική στήριξη του συστήματος, ενώ, όπως είπε, το επόμενο μεγάλο βήμα είναι ο συνεχής έλεγχος και η αλλαγή του τρόπου των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία. 

Όπως δήλωσε ο κ. Πολάκης, «η κυβέρνηση σιγά σιγά δρομολογεί τη λύση των προβλημάτων που υπάρχουν. Το ένα θέμα είναι αυτό της υποχρηματοδότησης».

«Για το ζήτημα του προσωπικού», συνέχισε ο κ. Πολάκης, «έπειτα από οκτώ χρόνια που δεν γίνονταν διορισμοί, υπάρχει για πρώτη φορά μια μαζική “ένεση” προσωπικού με τις 985 θέσεις για τις οποίες στις 10 Ιανουαρίου βγαίνουν τα προσωρινά αποτελέσματα, με τους 617 επικουρικούς γιατρούς που διορίσαμε μέχρι 31/12, με 570 άτομα επικουρικό προσωπικό για τα οποία θα βγει η προκήρυξη μέσα στον Ιανουάριο, με άλλα 1.800 άτομα για τα οποία η προκήρυξη θα βγει το Φεβρουάριο και θέσεις για την πρωτοβάθμια, με την παράταση της θητείας που δώσαμε σε 1.100 άτομα προσωπικό που υπηρετούν στα νοσοκομεία, μέχρι 30/9/2016».

Από τα Χανιά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 187 ατόμων στο ΕΚΑΒ, ενώ, όπως είπε, με προκήρυξη μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ προβλέπονται 400 θέσεις νοσηλευτών και 100 θέσεις γιατρών για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

 

Ο κ Πολάκης αναφέρθηκε και στις αλλαγές των διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία επισημαίνοντας ότι πέρα από τα άλλα προσόντα οι νέοι διοικητές θα πρέπει να είναι «καθαροί» όπως χαρακτηριστικά είπε, να μπορούν να ασκήσουν διοίκηση και να συμφωνούν με το πολιτικό σχέδιο για στήριξη της δημόσιας υγείας.