Αναδημοσίευση από το efsyn.gr

Ανάστατη παραμένει η κοινωνία της Κρήτης με τις εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, μετά από εγχείριση ρουτίνας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Και ενώ ακόμα αναμένονται τα συμπεράσματα από τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις στα όργανα του άτυχου παιδιού έρχονται στο φως πληροφορίες που δίνουν ακόμα και πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση.

Από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του παιδιού είχε ζητήσει να πέσει άπλετο φως αφήνοντας σαφείς υπόνοιες για ιατρικό λάθος, καθώς το παιδί ήταν απόλυτα υγιές και δεν είχε παρουσιάσει κανένα πρόβλημα στη διάρκεια της σύντομης ζωής του.

Η ένταση ως προς την υπόθεση ανέβηκε σημαντικά στην Κρήτη όταν αποκαλύφθηκε πως μέλος του ιατρικού προσωπικού που συμμετείχε στην εγχείριση έχει συγγενική σχέση με μέλος της κυβέρνησης.

«Φοβάμαι ότι δε θα μάθω ποτέ όλη την αλήθεια» δήλωσε χθες ο πατέρας του παιδιού δηλώνοντας και πάλι πως ελπίζει ότι τίποτα δε θα σταματήσει την έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του παιδιού του. 

Αν και από την πρώτη στιγμή η υπόθεση προκάλεσε το ενδιαφέρον τόσο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού όσο και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, που κατάγονται και εκλέγονται στην Κρήτη. Εντούτοις προκαλεί εντύπωση πως για το περιστατικό δεν έχει ακόμα διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση. 

Αντιθέτως, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου ο εκτελών χρέη διοικητή του Βενιζελείου και του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, έχει ξεκινήσει μόνο μια προκαταρκτική έρευνα με συλλογή και καταγραφή στοιχείων ώστε να διαπιστωθεί το τί ακριβώς συνέβη.

Μια σημαντική λεπτομέρεια

Από τις πρώτες ώρες μετά το θάνατο του παιδιού, τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου, έγινε γνωστό πως οι επιπλοκές υπήρξαν όχι στην ίδια την επέμβαση για τα κρεατάκια αλλά στη διαδικασία της ανάνηψης από τη νάρκωση στην οποία είχε υποβληθεί η 4χρονη.

Το γεγονός επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του Βενιζελείου, Ευθύμιος Καρακώστας, το πρωί της ίδιας μέρας. 

Ωστόσο, στην επίσημη ενημέρωση που έγινε (στις 10:30 το βράδυ) από τον εκτελούντα χρέη διοικητή των δύο νοσοκομείων ειπώθηκε πως το παιδί ξύπνησε κανονικά μετά τη νάρκωση και 5 λεπτά αργότερα παρουσίασε προβλήματα στην αναπνοή και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. 

Ωστόσο, ο πατέρας του παιδιού Μανόλης Παρασκάκης σε συνεντεύξεις του μετά το χαμό του παιδιού του, λέει πως τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια, ότι δηλαδή το παιδί του είχε ξυπνήσει μετά το χειρουργείο, την άκουσε από την τηλεόραση, από τις δηλώσεις του κ. Χαλκιαδάκη και δεν του το είχε πει κανείς σε όλη τη διάρκεια των δραματικών γεγονότων. 

Μπροστά στις κάμερες ο  κ. Χαλκιαδάκης, διαβάζοντας από το γραπτό κείμενο την ανακοίνωση του νοσοκομείου είχε πει επί λέξη:

«Η επέμβαση ολοκληρώθηκε στον προβλεπόμενο χρόνο, μετά την παρέλευση περίπου 15 λεπτών και η ασθενής αφυπνίσθη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Περίπου πέντε λεπτά μετά την αποσωλήνωσή της εμφάνισε προοδευτικά αναπνευστική δυσχέρεια, πτώση της αρτηριακής πιέσεως και βρογχόσπασμο και για το λόγο αυτό εκρίθη απαραίτητη η εκ νέου διασωλήνωσή της».

Σε ερώτηση της ΕΦΣΥΝ για το αν η “αφύπνιση” σημαίνει ότι το παιδί είχε ανακτήσει πλήρως την επαφή με το περιβάλλον ο κ. Χαλκιαδάκης απάντησε με βάση τη θεωρία λέγοντας πως «προφανώς για να γίνει η αποσύνδεση από τη μηχανική υποστήριξη οι γιατροί προηγουμένως ελέγχουν αν ο ασθενής είναι σε θέση να αναπνεύσει μόνος του».

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι για αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια δεν είχαν ενημερωθεί οι γονείς του παιδιού.

Και μια… άσχετη διάρρηξη

Το φως της έρευνας (έστω και άτυπης) που διεξάγεται αυτές τις μέρες στα δύο νοσοκομεία πέφτει περιέργως και σε μια υπόθεση… διάρρηξης που σημειώθηκε πριν μερικούς μήνες στη φαρμακαποθήκη του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και κατά την οποία οι δράστες είχαν αφαιρέσει φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αναισθησία στις χειρουργικές επεμβάσεις.

Για την υπόθεση αυτή έχει διενεργηθεί ΕΔΕ και έχουν αποδοθεί ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα χωρίς όμως να επιβληθούν και διοικητικές κυρώσεις λόγω της μη λειτουργίας του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού οργάνου στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης.

Οι δύο υποθέσεις είναι φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τη μέχρι τώρα έρευνα και συλλογή στοιχείων ίσως  υπάρχει τουλάχιστον ένας «κρίκος» που συνδέει τα δύο περιστατικά.

Για όλα αυτά επικρατεί στην Κρήτη μια βουβή οργή και ως συνήθως κάθε πληροφορία που έρχεται στο φως μεγεθύνει τις υποψίες για συγκάλυψη, εφόσον δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς ενέργειες και ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία, την οποία μοιραία «αγγίζει» το θέμα. 

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών/Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook