Μια καινοτόμο ηλεκτρονική πλατφόρμα, τα «Καλούδια», δημιούργησε μια ομάδα φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχοντας ως στόχο να προβάλει την παράδοση της Ελλάδας μέσα από τα χιλιάδες και μοναδικής αξίας παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται στην χώρα μας.

Πρόκειται για τους Δασκαλάκη Σπύρο, Καστρινάκη Μάριο και Κοντογιάννη Πέτρο, οι οποίοι με αυτό που δημιούργησαν βοηθάνε, αφενός τους καταναλωτές να αναζητήσουν κοντινές τοποθεσίες στην περιοχή που βρίσκονται και απ’ όπου μπορούν να προμηθευτούν ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό, αφετέρου τους παραγωγούς να προωθήσουν, να παρουσιάσουν και να κάνουν γνωστά τα προϊόντα τους, δηλαδή τα «Καλούδια της Ελλάδας» σε κάθε ενδιαφερόμενο καταναλωτή.

Αυτό που ενέπνευσε τους δημιουργούς των «Kaloudia», ήταν τα ερωτήματα που αντιμετωπίζει κάποιος όταν επισκέπτεται ένα μέρος και θέλει να αγοράσει παραδοσιακά προϊόντα αυτού του τόπου. Όπως μας ανέφεραν οι ίδιοι: “Πόσες φορές σας έχει τύχει να επισκεφθείτε ένα χωριό ή μια πόλη και θέλατε να βρείτε και να αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα αυτού του τόπου, αλλά δεν ξέρετε ούτε ποια είναι αυτά αλλά το κυριότερο από πού μπορείτε να τα αγοράσετε;”, επιπλέον μας είπαν ότι: “Πολλοί επισκέπτες στην Ελλάδα, θέλουν να ανακαλύψουν, να δοκιμάσουν και τελικά να αγοράσουν παραδοσιακά προϊόντα του χωριού, της πόλης ή του τόπου που επισκέπτονται, αλλά έρχονται αντιμέτωποι συνήθως με ερωτήματα όπως: «Tι παράγεται εδώ πέρα;», «Από πού μπορώ να αγοράσω αυτό το ωραίο τυρί που δοκίμασα χθες στην ταβέρνα;» ή «Ποιος έχει καλό και φθηνό κρασί;».

Η ομάδα των τριών φοιτητών της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, δημιούργησαν τα “Kaloudia”, με σκοπό να φέρουν “πιο κοντά” παραγωγούς τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και καταναλωτές από όλη την Ελλάδα.

Πώς μπορεί ένας παραγωγός να εμφανίζεται στο kaloudia

Στην πλατφόρμα που έχουν αναπτύξει μπορεί ο παραγωγός παραδοσιακών προϊόντων να καταχωρήσει την επιχείρηση και τα προϊόντα του, ενώ μέσα από μία εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (διαθέσιμη δωρεάν στο Android Store και σύντομα στο App Store για iOS) που κατεβάζει στο κινητό του κάθε επισκέπτης-τουρίστας που έρχεται στη χώρα μας, μπορεί να δει και να ανακαλύψει τι προϊόντα παράγονται και πωλούνται στην περιοχή στην οποία βρίσκεται. Αυτό συμβαίνει με τη βοήθεια ενός “ηλεκτρονικού χάρτη” πάνω στον οποίο τοποθετούνται με τη μορφή “εικονικής πινέζας” οι παραγωγοί με τα προϊόντα τους.

Για να εμφανιστεί ένας παραγωγός με τα προϊόντα του στο χάρτη αλλά και στην αναζήτηση της εφαρμογής, χρειάζεται αρχικά να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο portal.kaloudia.com και αφού η ομάδα επιβεβαιώσει το λογαριασμό του και την ορθότητα των στοιχείων του, μπορεί να εισάγει τα προϊόντα του. Μέσα από αυτόν το λογαριασμό μπορεί επιπλέον να διαχειρίζεται και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτά (φωτογραφίες, περιγραφή, τιμή κ.λπ.) αλλά και την τοποθεσία διάθεσής τους (δηλαδή το κατάστημά του, τον πάγκο του ή το εργαστήριό του).

Επιπλέον, πρόσθετη ευκολία για τον χρήστη είναι το γεγονός ότι αν βρει και θέλει να αγοράσει κάποιο από τα προϊόντα, μπορεί απλά πατώντας το κουμπί της πλοήγησης, να πάρει αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα “βρεθεί” ακριβώς έξω από την πόρτα του μαγαζιού ή στο μέρος όπου αυτό πωλείται.

Με αυτόν τον τρόπο ωφελείται ο επισκέπτης – καταναλωτής που μπορεί πλέον πολύ εύκολα και άμεσα να εξερευνήσει τοπικά παραδοσιακά προϊόντα του τόπου που επισκέπτεται σε πραγματικό χρόνο και να ανακαλύψει λιγότερο γνωστά καταστήματα που μπορεί να έχουν κρυμμένες γευστικές εκπλήξεις! Επιπλέον, οι ντόπιες επιχειρήσεις παραδοσιακών προϊόντων έχουν με αυτόν τον τρόπο ένα εύκολο τρόπο για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους δωρεάν στο καταναλωτικό κοινό, καθώς οι βασικές υπηρεσίες των «Kaloudia» είναι  και θα παραμείνει δωρεάν για πάντα, στους παραγωγούς όλης της Ελλάδας.

Αν είστε παραγωγοί ή καταστηματάρχες, εγγραφείτε στα “Kaloudia” μέσα από τη διεύθυνση http://portal.kaloudia.com/ ή αν θέλετε να επικοινωνήσετε απευθείας με την ομάδα για οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια ή πληροφορία στείλτε email στο [email protected]