Θα περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «οι επιλογές που έχουν γίνει από την κυβέρνηση» για το ασφαλιστικό, εκτίμησε ο Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας πως δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι έχει επιλεγεί, αντί να συζητηθεί «αποκλειστικά και μόνο το δημοσιονομικό θέμα», να γίνει μια βαθιά τομή στο σύστημα με μεσοπρόθεσμη προοπτική.

«Αντί να συζητήσουμε το ασφαλιστικό υπό το βάρος της δέσμευσης που υπάρχει στο πρόγραμμα να περιοριστούν κατά 1,8 δισ. το 2017 και το 2018, το αντιμετωπίζει με δύο διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον να μην υπάρξουν περικοπές και να υπάρξει και αύξηση των εισροών στο σύστημα και δεύτερον να κάνουμε μια βαθύτερη, μονιμότερη και πιο διαρκή μεταρρύθμιση. Αυτές τις επιλογές έκανε η κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου σωστά. Δίνει βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, στο οποίο έχουν εξομαλυνθεί όλες οι πιθανές αδικίες", ενώ χαρακτήρισε αναπόφευκτες τις περικοπές σε κάποια πολύ υψηλά ρετιρέ».

Ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το θέμα, ο υπουργός Οικονομίας εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί να κλείνει τους κύκλους με αξιόπιστο τρόπο».

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ του «χτισίματος» της αξίας της δημόσιας περιουσίας, μέσω μικτών σχημάτων. «Αυτή είναι και η λογική του νέου ταμείου που ετοιμάζουμε» εξήγησε.

Σχετικά με τις επενδύσεις, εκτίμησε ότι την επόμενη τετραετία θα ανέλθουν σε 70 – 80 δισ. ευρώ. «Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν ένα μικρό μέρος, 3 – 4 δισ. ευρώ» διευκρίνισε.

«Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό σοκ, χρειαζόμαστε όλα τα εργαλεία» πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ότι το σήμα των διεθνών αγορών είναι θετικό.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Αθανασίου, ότι πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τους κ.κ. Σημίτη και Γιαννίτση για την ασφαλιστική αλλαγή που επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν, ο κ. Σταθάκης είπε:

H συζήτηση για ασφαλιστικό πραγματικά έχει μια ιστορικότητα για όσους το παρακολουθούν τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν ξέρω αν ήταν η καλύτερη μεταρρύθμιση η συγκεκριμένη ή όχι, πάντως έπρεπε να το είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα.

Πηγή: newpost.gr