Επιστολή στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης απέστειλε ο Αντιδήμαρχος Ενδοχώρας και Διοικητικών Θεμάτων Γιώργος Μεραμβελιωτάκης. Η επιστολή αναλυτικά:

Εν όψει της διενέργειας του προγράμματος Δακοκτονίας έτους 2016, επιθυμούμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα επί των οποίων και παρακαλούμε να έχουμε τις δικές σας απόψεις:

 

  1. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από το δάκο στις παραλιακές ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου Χερσονήσου είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω διαφόρων παραγόντων (π.χ. άρδευση ελαιώνων, συνύπαρξη ελαιώνων με τουριστικές μονάδες και κατοικίες). Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος δακοκτονίας στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τους παράγοντες εκείνους που καθιστούν αναποτελεσματικό το παραδοσιακά εφαρμοζόμενο πρόγραμμα δακοκτονίας.
  2. Παρά το ότι η ορθή εκτέλεση των εργασιών της παγιδοθεσίας και του ελέγχου των πληθυσμών του δάκου, θεωρείται πρωταρχικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας, εν τούτοις οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες για την εργασία αυτή είναι εξαιρετικά χαμηλές, πράγμα που καθιστά αδύνατη την ορθή εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών.
  3. Επίσης παρατηρούνται φαινόμενα ύπαρξης ιδιαίτερα χαμηλών τιμών εκκίνησης, για την ανάθεση εργολαβιών ψεκασμών, εξ αιτίας του γεγονότος ότι η τιμή κατόπιν έκπτωσης η οποία δίδεται κάθε χρόνο, αποτελεί την τιμή εκκίνησης της επόμενης χρονιάς. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί πολλές φορές στη μη εμφάνιση ενδιαφερομένων κατά τη διενέργεια των διαγωνισμών στις συγκεκριμένες εργολαβίες. Κατά την κρίση μας, θα πρέπει η τιμή εκκίνησης να είναι η τιμή που έχει καθοριστεί από το Υπουργείο.
  4. Ο αριθμός των ελαιοδένδρων με βάση τον οποίο γίνεται ο προϋπολογισμός δαπανών για τις εργασίες ψεκασμών και ελέγχου των πληθυσμών του δάκου, δεν περιλαμβάνει τα ελαιόδενδρα που φυτεύτηκαν μετά την κατάρτιση του ελαιοκομικού μητρώου, πράγμα που καθορίζει σε μη αληθή επίπεδα τις απαιτούμενες για τη διενέργεια του προγράμματος δαπάνες.
  5. Θεωρούμε τέλος απαραίτητη τη διαθεσιμότητα του προσωπικού που απαιτείται για την εκτέλεση των εργασιών του προγράμματος στον κατάλληλο χρόνο. Πέρα από την έγκαιρη διενέργεια των διαγωνισμών για τους ψεκασμούς και την παγιδοθεσία, τονίζουμε ιδιαίτερα την ανάγκη αύξησης και έγκαιρης πρόσληψης του ελεγκτικού προσωπικού (Τομεάρχες Δακοκτονίας). Επισημαίνουμε ότι η ελαιοκομική περιφέρεια του Δήμου Χερσονήσου είναι αδύνατον να ελέγχεται ορθά, με τον αριθμό των Τομεαρχών (λιγότεροι από 2) που απασχολήθηκαν κατά την εκτέλεση των εργασιών του προγράμματος έτους 2015.         

                               

                                                                                                                            Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

                                                                                                      ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ  

 

 

 

                                                                                                     ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΡΑΜΒΕΛΙΩΤΑΚΗΣ                                          

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook