H Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων σε συνεργασία με το εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό Δίκτυο «Διαβάζω για τους άλλους», πραγματοποίησαν συνάντηση την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 με το κοινό της πόλης μας, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. Η προσέλευση και η ανταπόκριση ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών υπήρξε συγκινητική!   

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Media Lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δια βίου μάθησης και Βιβλιοθηκών,  Βαρβάρα Περράκη ήταν παρούσα στην παρουσίαση αυτού του ιδιαίτερου και ευαίσθητου εγχειρήματος και τόνισε την ανάγκη της διαρκούς κίνησης προς τον συνάνθρωπο ως σταθερή στάση ζωής, επισήμανε τη σπουδαιότητα του οργανωμένου και συστηματικού εθελοντισμού. Το πρόγραμμα “Διαβάζω για τους Άλλους” είναι ένας τρόπος κοινωνικής προσφοράς, αλλά κυρίως ικανοποιεί ανάγκες γνώσεις, μόρφωσης και ουσιαστικής ανθρώπινης επικοινωνίας με κοινωνικές ομάδες, που έχουν δικαίωμα σε μια ισότιμη ζωή.

Η Πρόεδρος του δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους», Αργυρώ Σπυριδάκη, συνοδευόμενη από την υπεύθυνη δράσης του δικτύου στην Κρήτη, Μαρία Καραβασίλη, παρουσίασαν τους στόχους του κινήματος, αναφέροντας:

«Το εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό Δίκτυο “Διαβάζω για τους Άλλους” αποτελείται από μια ομάδα εθελοντών, που στόχο έχει να διαβάζει σε ανθρώπους, που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Είναι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, μη βλέποντες, άνθρωποι, που αδυνατούν να κρατήσουν βιβλίο στα χέρια τους, όπως ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, παιδάκια σε ιδρύματα ή αναλφάβητοι φυλακισμένοι.

«Για να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας» και με την πεποίθηση ότι η πρόσβαση στα βιβλία πρέπει να είναι δυνατή σε όλους, οι εθελοντές αφιερώνουν και διαχειρίζονται ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων. Αυτή τη στιγμή στο Διαβάζω για τους Άλλους είναι πλέον των 700 εγγεγραμμένων εθελοντών από όλη της Ελλάδα και τον Ιούλιο του 2015, απέκτησε νομική υπόσταση ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ).

Μέχρι το τέλος της συνάντησης συστάθηκε επιτροπή υπεύθυνη για τη γραμματειακή υποστήριξη στην πόλη μας. Σε ένα μήνα θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει το έργο της με την εκπαίδευση και τη δράση των εθελοντών που θα συμμετέχουν», ανέφερε η κα Αργυρώ Σπυριδάκη.

Η Προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, Βιβή Χουδαλάκη, ανέφερε ότι η  Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων θα συμμετέχει στις δράσεις ζωντανών αναγνώσεων σε ιδρύματα, διαθέτοντας βιβλία από την πλούσια συλλογή της, στις ηχογραφήσεις βιβλίων λογοτεχνίας, παραχωρώντας το Music Studio της Βιβλιοθήκης, προκειμένου να εμπλουτιστεί η Ακουστική Βιβλιοθήκη των Τυφλών, καθώς και το χώρο της για συναντήσεις και σεμινάρια. 

Ευχαριστίες οφείλονται σε όλους τους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν, ενώ όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη συνάντηση αυτή μπορούν να επικοινωνούν με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στα τηλ. 2821341661-3 για περισσότερες πληροφορίες.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook