Με δύο κινητοτοποιήσεις μέσα στο μήνα, απαντούν οι αγρότες των Χανίων, στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό.

Την Πέμπτη 14 Γενάρη έχει προγραμματιστεί, στις 11 πμ, μαζική παράσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις περικοπές στις ενισχύσεις ενώ στις 27 Γενάρη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Χανίων καλεί σε συμμετοχή στο πανχανιώτικο αγροτικό συλλαλητήριο, στις 11 πμ στην πλατεία δημοτικής αγοράς.

Σύμφωνα με εισήγηση της ομοσπονδίας:

Όπως είναι ήδη γνωστό στις 6/12 έγινε έγινε πανελλαδική σύσκεψη στο Παλαμά Καρδίτσας που οργάνωσε η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή των μπλόκων στην οποία και συμμετείχαμε. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η κακή κατάσταση που έχει περιέλθει η μικρομεσαία αγροτιά και το δρομολογημένο από κυβέρνηση-ΕΕ βίαιο πλέον ξεκλήρισμα μας. Η ήδη εφαρμοζόμενη αναθεωρημένη ΚΑΠ 2014-2020, η προετοιμαζόμενη   φοροεπιδρομή στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, το νέο ασφαλιστικό που έφερε η κυβέρνηση το οποίο φέρνει μείωση συντάξεων και των αγροτών και ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλίστρων που φτάνει μέχρι και 80%, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ κλπ επιβεβαιώνουν τη παραπάνω εκτίμηση και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αναμονής, αδιαφορίας και επανάπαυσης. 

Η κατάσταση δεν πάει άλλο, η κυβέρνηση της πρώτης φορά Αριστεράς Συριζα-ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια και χειρότερη για εμάς πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση μας σε αυτή τη καταστροφική για εμάς πολιτική δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να είναι δυναμική και ενιαία σε όλη την Ελλάδα και γι’ αυτό στη σύσκεψή της Λάρισας είχαμε αποφασίσει να στήσουμε μπλόκα σε όλη τη χώρα το 2ο 10ημερο του Γενάρη,  από τη Κρήτη μέχρι τον Έβρο.

Στη σημερινή μας σύσκεψη πρέπει να δούμε συγκεκριμένα και τις πλευρές της επίθεσής που μας γίνεται καθώς και να ξεκαθαρίσουμε τις πραγματικές αιτίες της άσκημης κατάστασης που καθημερινά βιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Να ξεκαθαρίσουμε τους φίλους και τους εχθρούς μας, τη κατεύθυνση που πρέπει να έχει η πάλη και ο αγώνας μας.

Να θυμίσουμε το πλαίσιο διεκδίκησης που έχουμε συμφωνήσει ήδη στη Λάρισα και να καταλήξουμε πως και εδώ στα Χανιά θα οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Το 2016 θα ενταθεί η επίθεση στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο όχι μόνο δε καταργήθηκαν αλλά και συμπληρωθήκαν από το τρίτο που ψηφίστηκε από τους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ,ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τα μέτρα του οποίου θα αρχίσουν να υλοποιούνται όπως θα αρχίσουν να υλοποιούνται και τα μέτρα  της αναθεωρημένης ΚΑΠ 2014-2020. 

Η κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αποτελεί οδοστρωτήρα κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος και για τους αγροτοκτηνοτρόφους. Για εμάς προβλέπει αυξήσεις καρμανιόλα και επί της ουσίας μείωση συντάξεων αντικατάσταση τους από τη λεγόμενη εθνική σύνταξή των  386 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει τις εξής αυξήσεις στις εισφορές μας:

1.    Στην α κατηγορία (τη μικρή) αύξηση εισφορών από 753 ευρώ στα 1018(265 ευρώ επιπλέον το χρόνο)
2.    Στη β κατηγορία 10263 ευρώ από 851 ευρώ(αύξηση 412 ευρώ το χρόνο)
3.    Στη γ κατηγορία 1520 ευρώ από 954 (566 ευρώ το χρόνο αύξηση)
4.    Στη δ κατηγορία 1887 ευρώ από 1096 (791 ευρώ το χρόνο) και έπεται η συνέχεια για τις υπόλοιπες κατηγορίες. 

Προβλέπεται ότι κάθε αγρότης και χωριστά η αγρότισσα θα πληρώνουν 7% κρατήσεις για τον ΟΓΑ από το εισόδημα τους το οποίο αν είναι πολύ μικρό θα θεωρείται ως εισόδημα το 80% του μικρότερου μισθού του εργάτη δηλαδή τα 468,8 ευρώ ανά μήνα. Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και ο αγρότης καλείται να πληρώνει ανά τρίμηνο αλλιώς θα είναι εκπρόθεσμος με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Από 1/1/2017 οι κρατήσεις θα γίνουν 14% από 7%. Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο προβλέπει ο αγροτοκτηνοτρόφους  να έχει 6.9% κρατήσεις επιπλέον για το τομέα της περίθαλψης και 0,5% για την εργατική εστία(μέχρι σήμερα αυτό το πλήρωνε το κράτος). Ο αγροτοκτηνοτρόφος θα βγαίνει πια στη σύνταξη στα 67 χρόνια ενώ για να πάρει την όποια σύνταξη προκύψει θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 42 ασφάλισης.
 Γίνεται κατανοητό ότι αν με τα σημερινά δεδομένα το 38% των αγροτοκτηνοτρόφων αδυνατούν να πληρώνουν τον ΟΓΑ με τα νέα μέτρα μπορεί ο καθένας μας να φανταστεί τι θα πάθουν.

 Ακολουθεί το φορολογικό όπου ήδη στη δρομολογημένη φοροαφαίμαξη θα προστεθεί νέα άμεσή φορολόγηση με 26% από το πρώτο ευρώ υπολογισμένη όχι στο πραγματικό εισόδημα αλλά με βάση τα κριτήρια διαβίωσης. Ταυτόχρονα προβλέπεται 100% προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο. 

Την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ ήδη τη συνειδητοποιήσαμε με τις κουτσουρεμένες ενισχύσεις που πήραμε. Η περικοπή κατά 15% που ΚΑΠ πρόβλεπε σε πολλούς από εμάς έφτασε μέχρι και το 60%, ενώ πολλοί έμειναν απέξω με πολλά προσχήματα. Το σίγουρο είναι ότι το 15% των προβλεπόμενων από τη ΚΑΠ περικοπών θα συνεχιστούν με μείωση επιπλέον 7% κάθε χρόνο μέχρι το 2019 όπου συνολικά οι ενισχύσεις θα περισκοπούν κατά 60%.  

Σ’ όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε όπως ήδη είπαμε τη παραμονή του ΕΝΦΙΑ, το υψηλό ΦΠΑ σε αγροτοεφόδια και μηχανήματα και τις ανεξέλεγκτες τιμές σ’ αυτά από τους εμποροβιομήχανους που εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής, την απούλητη παραγωγή σε μια σειρά προϊόντα όπως τα εσπεριδοειδή και τις χαμηλές τιμές όπως στα κτηνοτροφικά το λάδι και τα πρώιμα κηπευτικά. 

Γίνεται κατανοητό και στο τελευταίο μ.μ αγροτοκτηνοτρόφο ότι αν δε βγούμε στο δρόμο του αγώνα, αν δεν οργανώσουμε την αντίσταση μας τη πάλη μας ενάντια σε αυτά τα μέτρα και την ΚΑΠ η ζωή μας και η ζωή των οικογενειών μας στα χωριά έχει τελειώσει.

Αυτά τα μέτρα ξεριζώνουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφουτς. Θα μας οδηγήσουν στη βίαιη και γρήγορη φτωχοποίηση, στο να εγκαταλείψουμε τη γη και τις καλλιέργειες μας. Ευνοούν μόνο τους μεγαλοαγρότες τους μεγαλοκτηνοτρόφους, τους επιχειρηματίες αγροτοκτηνοτρόφους. Δηλαδή αυτούς που οι κυβερνόντες μας παρουσιάζουν σαν πρότυπο.  Αυτούς είναι που τους συμφέρει η υλοποίηση του στρατηγικού στόχους της ΕΕ και των μέτρων της κυβέρνησης για συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια. Ε με όλους αυτούς ούτε κοινά αιτήματα έχουμε ούτε κοινούς αγώνες μπορούμε να οργανώσουμε, ούτε στους ίδιους αγροτικούς συλλόγους μπορούμε να είμαστε. Αυτοί με τους οποίους έχουμε κοινό συμφέρον κοινά αιτήματα και πρέπει να έχουμε και κοινή δράση είναι η εργατιά και η αυτοαπασχολούμενη και μη μικρομεσαίοι ΕΒΕ της πόλης.

Αγαπητοί συνάδελφοι παίρνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν νομίζω ότι πρέπει σήμερα να καταλήξουμε ένα πρώτο σχεδιασμό δράσης που να περιλαμβάνει :

1.    Ενημέρωση τις επόμενες μέρες όλων των συναδέλφων στα χωριά. Να προσπαθήσουμε μέχρι την επόμενη Πέμπτη όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις και συσκέψεις των μελών τους να τους ενημερώσουν για όλα τα παραπάνω
2.    Την επόμενη εβδομάδα στις έδρες των δήμων οι αγροτικοί σύλλογοι να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στους ανταποκριτές του ΟΓΑ για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
3.    Την επόμενη Πέμπτη 14 Γενάρη στις 11 το πρωί να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις περικοπές στις ενισχύσεις
4.    Τη Τετάρτη 27 Γενάρη προχωράμε σε πανχανιώτικο αγροτικό συλλαλητήριο με στόχο να έχουμε κλιμάκωση στη μορφή πάλης σερ συνεννόηση με τη πανελλαδική συντονιστική των μπλόκων. Καλούμε και τους συναδέλφους των υπόλοιπων νομών της Κρήτης να πράξουν το ίδιο  

 

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook