Την πρώτη τους συνάντηση είχαν το Διοικητικό και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και οι υπηρεσιακοί του υπάλληλοι, με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κορουμπλή. Στόχος είναι η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου το ΙΤΑ να γίνει μοχλός πολιτικής το για την αυτοδιοίκηση όσο και για την κεντρική εξουσία.

Ο Πρόεδρος του ΙΤΑ κ. Γιώργος Πατούλης παρουσιάζοντας τα μέλη του  Διοικητικού και Επιστημονικού Συμβούλιου τόνισε ότι στο ινστιτούτο πραγματοποιείται ένα «πάντρεμα» μεταξύ της αυτοδιοικητικής εμπειρίας με την επιστημονική και ακαδημαϊκή διάθεση με στόχο την ενίσχυση των δήμων ενόψει των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Πατούλης στην εισήγηση του τόνισε μεταξύ άλλων. «Έχουμε κοινή στόχευση για τον ρόλο που διαδραματίζει η κάθε πλευρά αυτή την στιγμή και οφείλω να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα διότι από το υπουργείο Εσωτερικών έχετε δείξει ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων μας και αυτό είναι ιδιαιτέρως θετικό.  Η σημερινή συνάντηση έχει ως στόχο να συνεργαστούμε προκειμένου το ΙΤΑ να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις που θα είναι ένα εργαλείο πολιτικής τόσο για την νομοθετική εξουσία αλλά και για το υπουργείο Εσωτερικών. Εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα νέο αέρα που πρέπει να αποκτήσει  η χώρα μας στην αυτοδιοίκηση αλλά και στις σχέσεις που πρέπει να υπάρχουν με την κεντρική εξουσία.»

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε στις σχέσεις εμπιστοσύνης που θα πρέπει να υπάρχουν μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και των θεσμικών εκπροσώπων και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα θεωρώ απαραίτητο στοιχείο το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους θεσμικούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.  Έτσι πιστεύω πως ξεκίνησε μια συνεννόηση ειλικρινή με πρόσωπο και όχι με προσωπείο με λογική σχέση συνεργάτη.  Οι διαπιστώσεις όλων είναι ότι το δημόσιο εξακολουθεί να μην έχει την αποτελεσματικότητα που πρέπει να έχει και την συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Πρέπει να καταστήσουμε τους θεσμούς πιο λειτουργικούς ικανούς να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών και της οικονομίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κρίσιμος συντελεστής στην ανάπτυξη της χώρας.»

Στην συνάντηση τοποθετήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ του ΙΤΑ και αναφέρθηκαν στην δράση και τους στόχους του Ινστιτούτου.

«Δεξαμενή σκέψης» χαρακτήρισε το ΙΤΑ ο Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «οι δήμοι δεν έχουν το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό για να πραγματοποιήσουν μελέτες. Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς  τις μελέτες για τις οποίες έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Πρόκειται για ένα οδηγό  για τους δήμους προκειμένου να λειτουργούν  αυτοδοιηκητικά

Η Δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη υποστήριξε πως το «ΙΤΑ μπορεί να συμβάλει στα γενικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Πέρα από τα επιχειρησιακά προβλήματα όπως είναι το ΕΣΠΑ, θα είναι σημαντική η συνεισφορά του επιστημονικού συμβουλίου και σε ζητήματα όπως είναι ο Καλλικράτης αλλά και τα θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι λόγο της κρίσης.»

Ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος σημείωσε «Είναι πολύ σημαντικό το επιστημονικό συμβούλιο καθώς αυτές οι μελέτες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη θα μπορούν να τις εκμεταλλευτούν όλοι οι δήμοι. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες πλέον στους δήμους που με το προσωπικό που διαθέτουν δεν αρκούν ούτε να μαζέψουν τα σκουπίδια, πόσο μάλλον για να εκπονήσουν οι δήμοι από μόνοι τους μελέτες.»

Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας υποστήριξε πως το ΙΤΑ είναι ένα ινστιτούτο στρατηγικής σημασίας για την αυτοδιοίκηση τονίζοντας ότι «το ΙΤΑ μπορεί να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο όπως είναι οι αλλαγές στο Σύνταγμα κατά την αναθεώρηση και εκεί η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για να καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις.»

Ο Κωνσταντίνος Κούκας Δήμαρχος Μυκόνου σημείωσε ότι «δεδομένου ότι οι μικρότεροι δήμοι όπως είναι και ο δικός μου δεν έχουν την δυνατότητα να διαθέτουν επιστημονικό προσωπικό,  η λειτουργία του ΙΤΑ  με την παραγωγή μελετών και την μετάδοση της τεχνογνωσίας προς τους δήμους είναι άκρως απαραίτητη και συγχαίρω τον πρόεδρο κ. Γιώργο Πατούλη που κάνει προσπάθειες για την αναβίωση του θεσμού του ΙΤΑ αλλά και όλους τους συναδέλφους μου που μετέχουμε σε αυτό το όργανο με μοναδικό στόχο την αυτοδιοίκηση».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Χερσονήσου Απόστολος Λουλουδάκης τόνισε στην τοποθέτηση του. «Είμαστε μέλη μια ευρωπαϊκής κοινότητας και οι αποκλείσεις δεν είναι μόνο στην οικονομία είναι και σε θεσμικό επίπεδο. Υπάρχουν καθυστερήσεις πάνω στο μοντέλο της αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και ειδικά σε περιόδους κρίσης. Το ΙΤΑ μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμβουλο του κεντρικού κράτους μεταφέροντας τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις, πάνω στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που θα πρέπει να γίνουν».

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου.

Ο Αντιπρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου και ομότιμος καθηγητής περιφερειακής ανάπτυξης Νίκος Κόνσολας, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του ΙΤΑ που είναι ο προσδιορισμός θεσμικών ζητημάτων οικονομικών και κοινωνικών, η  δικτύωση με πανεπιστήμια και αντίστοιχα ευρωπαϊκά  ινστιτούτα και οι πρακτικές εφαρμογές δηλαδή το τι εφαρμόζεται στις άλλες χώρες στον τομέα της αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα θέματα αιχμής που εξετάζουν τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου όπως ο Καλλικράτης και η θεσμική αναμόρφωσή του, η φορολογική αποκέντρωση, η τοπική ανάπτυξη, η κοινωνική οικονομία, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και το πληροφοριακό σύστημα με βάση τις νέες τεχνολογίες.

Ο Αντιπρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου και καθηγητής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας μεταξύ άλλων είπε στην τοποθέτηση του. «Υπάρχουν άμεσες δράσεις από το ΙΤΑ. Ήδη έχει καταρτιστεί ένα πρώτο σχέδιο προς τους δήμους για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα οδικό χάρτη για κάθε δήμο ο οποίος θα γνωρίζει πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες είτε αφορά του φυσικούς κινδύνους είτε το μεταναστευτικό. Κάθε δήμος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν επαρκεί το επιχειρησιακό σχέδιο Ξενοκράτης.  

Ο καθηγητής περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Ιωάννης Ψυχάρης σημείωσε: «Υπάρχει ένα μεγάλο κενό όσον αφορά την θέση της αυτοδιοίκησης σε ένα σύγχρονο σύστημα διοικητικής οργάνωσης μιας χώρας. Αυτό το κενό το διαπιστώνει κανείς βλέποντας το τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στο νέο διοικητικό χάρτη της χώρας και αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Το θέμα που ασχολούμαι πιο επισταμένα είναι οι πόροι και πιο είναι το σύστημα της δημοσιονομικής κατανομής των πόρων αν είναι επαρκής η ΚΑΠ, αν πρέπει να αναζητηθούν νέοι πόροι προκειμένου να υπάρχει ίση κατανομή σε όλες τις περιοχές της χώρας.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook