Αποκαλυπτικός  για την πολιτική που ασκεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφορικά με τις διεθνείς συνεργασίες σε ότι αφορά σε αμυντικό υλικό, ήταν ο Πάνος Καμμένος κατά την χθεσινή ομιλία του στην Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την προμήθεια αμυντικού υλικού.
Για την συνεργασία με τη Ρωσία και τις αντιδράσεις που πάντα υπάρχουν σχετικά με τη χρήση ρωσικών όπλων από την Ελλάδα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:

«Θα σας πω ότι εμείς δεν δεσμευόμαστε από το ΝΑΤΟ για υλικά, τα οποία προέρχονται από χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ. Τα περισσότερα αμυντικά συστήματα της αεράμυνας προέρχονται από τη Ρωσία: Οι S-300, τα TOR-M1.

Δεν είναι κωδικοποιημένα από το ΝΑΤΟ. Είναι αυτόνομα συστήματα για τα οποία ελέγχουμε τους πηγαίους κωδικούς εμείς. Είναι αλήθεια ότι προστατεύουν, βεβαίως, γιατί είμαστε μέλη της Συμμαχίας, και συμμαχικές εγκαταστάσεις. Δηλαδή οι S-300 δεν πρέπει να καλύπτουν την άμυνα της Σούδας; Αν αύριο χτυπήσουν τη Σούδα, ο μη γένοιτο, θα τη χτυπήσουν, επειδή είναι βάση του ΝΑΤΟ; Μία ελληνική βάση θα χτυπήσουν. Έναν ελληνικό τόπο θα χτυπήσουν. Οι S-300, λοιπόν, κάνουν την «ομπρέλα» αυτή και καλύπτουν τη Σούδα και ως ελληνικό έδαφος και ως βάση συμμαχική, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι τον έλεγχο των μέσων αυτών τον έχει το ΝΑΤΟ.

Η Σούδα σας πληροφορώ ότι αυτή τη στιγμή καλύπτεται από τους S-300, που είναι μη νατοϊκό όπλο το οποίο ελέγχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και αυτό εξηγούμε και στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η Ελλάδα, υποχρεωμένη να λειτουργεί με διαφορετικά συστήματα, έχει στην κατοχή της και συστήματα τα οποία ναι μεν είναι ενταγμένα στην άμυνα της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προσφέρουν υπηρεσίες και στις συμμαχικές εγκαταστάσεις, χωρίς αυτό να έχει αλληλεξάρτηση.».

Η Ελλάδα πουλά παλαιό υλικό

Επίσης ο κ. Καμμένος ανέφερε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να πουλήσει παλαιό αμυντικό υλικό που δεν χρησιμοποιείται.
«Θέλω δε να σας πω ότι πλέον γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να διαθέσουμε πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών τα οποία δεν χρησιμοποιούνται, τα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και βρίσκονται στις αποθήκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε τιμές διάθεσης, παρότι πολλά εξ αυτών - τα περισσότερα - είναι ληγμένα που φτάνουν στο 45% ή 50% της αξίας αποκτήσεώς τους. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε διαγωνισμούς. Ήδη έχουν πωληθεί - και από εκεί καλύπτουμε μεγάλα κενά που υπάρχουν από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας - στα Αραβικά Εμιράτα πύραυλοι αεροσκαφών οι οποίοι έληγαν μέσα στο 2015. Προχωράμε τώρα με την Αίγυπτο στο να δώσουμε 100 παλιά άρματα, τα BMP-1, τα οποία δεν χρησιμοποιούν πλέον οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ο Ελληνικός Στρατός και παράλληλα να δώσουμε και δουλειά στην ΕΛΒΟ για άλλα 100, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα 72 καινούργια να δοθούν στην Αίγυπτο».

Υποβρύχια στον Σκαραμαγκά και το «Άρτεμις»  με την Ινδία

«Για να παραχθούν υποβρύχια στα ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που χειρίζεται, σας θυμίζω, αυτή τη στιγμή το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Ινδία, η Πολωνία, η Αίγυπτος και άλλες χώρες”, ανέφερε στην ομιλία του ο κ.Καμμένος ενώ επισημαίνοντας την σημασία που έχει η Ελλάδα για τρίτες χώρες ανέφερε

«Αν αύριο - πρώτα ο Θεός - συμφωνήσουμε με την Ινδία για την προσφορά που υπάρχει για το «ΑΡΤΕΜΙΣ», όπου η Ελλάδα θα δίνει το πυροβόλο, θα δίνει την κάννη, και δημιουργηθεί ένα σύστημα μαζί με το ινδικό σύστημα κατεύθυνσης, το οποίο θα συμπαράγουμε, εδώ, στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, το οπλικό αυτό σύστημα θα έχει την πιστοποίηση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Και αυτό είναι το μεγάλο προσόν για το οποίο οι τρίτες χώρες θέλουν τις συνεργασίες, ιδιαίτερα με την κρατική αμυντική βιομηχανία».

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του ΥπΕΘΑ