Το κατώφλι των εισαγγελικών αρχών του Ηρακλείου, πέρασαν οι δικηγόροι της οικογένειας Παρασκάκη και η τεχνική σύμβουλος, που όρισε η οικογένεια της 4χρονης Μελίνας, προκειμένου να καταθέσουν αναφορά για τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων.

Μάλιστα, στην αναφορά  που κατατέθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δικηγόροι της οικογένειας υπογραμίζουν την άρνηση συνεργασίας από εμπλεκόμενες αρχές και υπηρεσίες, ενώ η τεχνική σύμβουλος, Ελπίδα Σπανουδάκη, ζητά να δοθούν ιστολογικά δείγματα, τα οποία ήδη έχουν αποσταλεί για εξέταση στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Να υπενθυμίσουμε, ότι ο δημόσιος ιατροδικαστής έστειλε τα ιστολογικά δείγματα στην Αθήνα, δίχως να ενημερώσει την τεχνική σύμβουλο της οικογένειας Παρασκάκη. Γεγονός, που δημιουργησε ποικίλες αντιδράσεις από την πλευρά της οικογένειας και την τεχνική σύμβουλο η οποία είχε ζητήσει να είναι παρούσα κατά τη διενέργεια των ιστολογικών εξετάσεων.

Ωστοσο, εκπρόσωποι της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Κρήτης επεσήμαναν ότι έπρεπε να γίνουν εξιδεικευμένες εξετάσεις και γιαυτο τον λόγο τα ιστολογικά δείγματα εστάλησαν στην Αθήνα:

«Έπρεπε να γίνει εξειδικευμένη διερεύνηση των ιστολογικών εξετάσεων και τα δείγματα εστάλησαν στην Ιατρική σχολή Αθηνών, όπου υπάρχουν τα συγκεκριμένα μηχανηματα που τα χειρίζονται ειδικευμένοι επιστήμονες»
 
Τι απαντά η Διοίκηση του Νοσοκομείου για τις ιστολογικές εξετάσεις

«Προς αποφυγή παρερμηνειών, η Διοίκηση του ΠΑ.Γ.Ν.Η. – Γ.Ν. Βενιζέλειο ανακοινώνει τα εξής σχετικά με τις διαδικασίες ιατροδικαστικής εξέτασης που αφορούν το τραγικό περιστατικό τoυ θανάτου της τετράχρονης:

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα με αιχμές για «κρυφές» ενέργειες εκ μέρους του Νοσοκομείου και προσπάθεια συγκάλυψης. Όπως έχουμε ενημερώσει αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων. Η απόφαση για αποστολή του υλικού στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ελήφθη προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στο μοναδικό εξειδικευμένο Τμήμα για ιστολογικές εξετάσεις βρεφών - νηπίων - παίδων που υπάρχει στην Ελλάδα. Η αποστολή έγινε νόμιμα και με ασφαλέστατη μεταφορά, μετά από παραγγελία της προανακριτικής αρχής. Δεν απαιτείται συναίνεση των συγγενών για διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων σε άλλη Ιατροδικαστική Υπηρεσία που διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ειδικά όταν η παραγγελία δίδεται από προανακριτική Αρχή.

Δεν κατανοούμε τις δηλώσεις της Τεχνικής Συμβούλου, η οποία μπορεί να ενημερωθεί αρμοδίως από την προανακριτική αρχή. Από τις νομοθετικές διατάξεις (εν προκειμένω στα Άρθρα 204 επόμενα και 187 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), σε περιπτώσεις πραγματογνωμοσύνης υπεύθυνος για την τήρηση της διαδικασίας σχετικά με το διορισμό των τεχνικών συμβούλων και τα δικαιώματά τους, είναι ο εκτελών την προανάκριση, εν προκειμένω το Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου. Η όποια ενημέρωση και πρόσκληση του Τεχνικού Συμβούλου προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμά του, να παρίσταται κατά τις εργασίες των πραγματογνωμόνων και να λαμβάνει υπόψη του έγγραφα, γίνεται κατόπιν γραπτής αιτήσεώς του, σε αυτόν που διενεργεί προανάκριση.

Το ΠΑ.Γ.Ν.Η. δεν έχει καμία ανάμιξη στη διαδικασία κλήσης του Τεχνικού Συμβούλου της οικογένειας, καθότι αυτό είναι αρμοδιότητα της προανακριτικής Αρχής.

Επιπλέον, δεν κατανοούμε την προσπάθεια μέσων μαζικής ενημέρωση να δείξουν ότι υπάρχει κάποια  «πρόθεση για συγκάλυψη» και ευθύνη του Νοσοκομείου για μη κλήση του Τεχνικού Συμβούλου, όταν αυτό δεν αποτελεί αρμοδιότητά του, γεγονός που όφειλαν να γνωρίζουν οι δικηγόροι της οικογένειας και η Τεχνική Σύμβουλός.

Εξ αρχής δηλώσαμε ότι θα γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες και σας βεβαιώνω  ότι αυτές έχουν γίνει. Έχει επιληφθεί Εισαγγελέας και προανακριτική Αρχή, οι οποίοι διασφαλίζουν τη νομιμότητα της διαδικασίας. 

Σας ενημερώνω τέλος, ότι το γεγονός της αυτόβουλής εξαίρεσης της διενεργούσας την Προκαταρκτική Εξέταση δεν καθυστέρησε ούτε μία μέρα την πρόοδό της, καθότι αντικαταστάθηκε πάραυτα, οπότε θα έχουμε το πόρισμα εντός της εβδομάδας.

Συλλυπούμεθα ως Διοίκηση του Νοσοκομείου ξανά την οικογένεια για το τραγικό αυτό περιστατικό και δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό τους για την διαλεύκανση της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών, εάν προκύψουν.         

Από τη Διοίκηση του ΠΑ.Γ.Ν.Η. – Γ.Ν. «Βενιζέλειο»