Το αίσθημα του προβληματισμού συνεχίζει να είναι έντονο στις τάξεις του αγροτικού κόσμου της Κρήτης για το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα παρά τις δεσμεύσεις των εμπλεκόμενων φορέων δεν έχει υπάρξει κάποια συντονισμένη προληπτική δράση για το βακτήριο xylella που πλήττει σε μεγάλο βαθμό κυρίως την ελαιοκαλλιέργεια.

Το φονικό βακτήριο έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα ελαιόδενδρων στην γειτονική Ιταλία, καθώς ο ιός που εγκαθίσταται στα αγγεία του ενεργού ξύλου αποφράσει την τροφοδοσία του φυτού από τα θρεπτικά στοιχεία.

Εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου της Κρήτης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το βακτήριο βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας και οι ελαιοκαλλιέργειες είναι στην κυριολεξία απροστάτευτες.

Παρά το σχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, δεν έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου φυτικού υλικού κάτι το οποίο εντείνει την ανησυχία αγροτών και παραγωγών.

Το ενδεχόμενο μόλυνσης των ελαιοδένδρων από το φονικό βακτήριο θα είναι καταστροφικό για την παραγωγή της Κρήτης ειδικά σε μία περίοδο που το εισόδημα των αγροτών έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook