Οριστική λύση στο θέμα της αξιοποίησης των διατηρητέων του κληροδοτήματος Τρανταλλίδη έχει αρχίσει πλέον να διαφαίνεται μετά από μία προετοιμασία μηνών και μία στενή συνεργασία ανάμεσα στους Δήμους Ηρακλείου και Ρεθύμνου.

Χθες, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2015, μάλιστα,  πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο μία ιδιαίτερα σημαντική σύσκεψη με τη συμμετοχή των Αντιδημάρχων Πολιτισμού, Τουρισμού, Εθελοντισμού κ. Αριστέας Πλεύρη, Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ. Γιάννη Αναστασάκη, της εντεταλμένης συμβούλου σε θέματα Δημοτικής Περιουσίας κ. Στέλας Αρχοντάκη  με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Θέμα της σύσκεψης ήταν η εξεύρεση λύσης  αναφορικά με  την αξιοποίηση των νεότερων μνημείων του κληροδοτήματος Τρανταλλίδη: του οθωμανικού ιεροδιδασκαλείου στα ερείπια του ενετικού ναυαρχείου στην οδό Αγίου Τίτου και του Αρχοντικού Σάμη Μπέη στην οδό Ιδομενέως. Πρόκειται για ακίνητα που  επί σειρά ετών παραμένουν σε εγκαταλελειμμένα προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό στους δύο δήμους.

Έτσι, χθες μετά από μια παραγωγική και ουσιαστική συνεργασία, άρχισε να  διαφαίνεται πλέον ότι υπάρχει η νομική δυνατότητα για οριστική λύση, με προοπτική αξιοποίησης των διατηρητέων μνημείων προς όφελος των δημοτών για πολιτιστικές χρήσεις.

Μάλιστα, για την ταχύτερη προώθηση της διαδικασίας, αποφασίσθηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, αποτελούμενη από επιτελείο νομικών, αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι προαπαιτούμενες διαδικασίες και μελέτες  ώστε και τα κτίρια να ενταχθούν στον πολιτιστικό και κοινωνικό ιστό της πόλης του Ηρακλείου αλλά και το ίδρυμα  να έχει τους πόρους για τον σκοπό του.