Ο συγκερασμός του πρωτογενούς τομέα και ειδικά της αγροτικής παραγωγής με το τουριστικό προιόν αλλά και την ακαδημαική και εφαρμοσμένη έρευνα αποτελεί το στοίχημα για την ανάπτυξη της Κρήτης.

Το συμπέρασμα αυτό αποτελεί και την πεμπτουσία των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν κατα την διημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιανουαρίου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Σύμφωνα όμως με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Στ.Αρναουτάκη, αλλά και τον αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Μελετών κ.Σ.Βαλυράκη, για να κερδηθεί αυτό το στοίχημα χρειάζεται σκληρή δουλειά και κυρίως συνεργασία όλων των φορέων του νησιού.

Αναλυτικότερα, μετά την λήξη των εργασιών της διημερίδας που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Μελετών, το ΙΣΤΑΜΕ και την Περιφέρεια Κρήτης, ο Περιφερειάρχης κ.Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε πως \”το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να συνεργαστούμε όλοι. Η Περιφέρεια και οι τοπικοί φορείς για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη το όραμα που έχουμε για την Κρήτη. Για την βιώσιμη ανάπτυξη, για την αειφόρο ανάπτυξη, απο το ένα άκρο στο νησί μέχρι στο άλλο\”.

Ειδικώτερα και σε ότι αφορά στον συνδυασμό του αγροτικού με τον τουριστικό τομέα ο κ.Αρναουτάκης γνωστοποίησε πως \”έχουμε ήδη επεξεργαστεί μια πρόταση μαζί με τους ξενοδόχους και τους αγρότες , ώστε μαζί μ ετην Περιφέρεια, να συστήσουμε μια εταιρία για την προώθηση των ποιοτικών και βιολογικών προιόντων της Κρήτης…Θεωρώ ότι αυτή η εταιρεία θα συμβάλλει στα μέγιστα για την προώθηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό των προιόντων. Επίσης πρέπει να πάμε σε σύγχρονες μεθόδους marketing γιατί δεν πρέπει να υπάρχει ένα σήμα; Δεν πρέπει να υπάρχει ένα λογότυπο; Δεν πρέπει να υπάρχει η Κρήτη; Δεν πρέπει να υπάρχει η πιστοποίηση όλων των προιόντων;
Όλα αυτά είναι θέματα που εκτιμώ ότι το πρώτο εξάμηνο θα έχουν επιλυθεί απο πλευράς Περιφέρειας και όλοι μαζί να δώσουμε την μάχη της ανάπτυξης για την Κρήτη.\”

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Μελετών και βουλευτής Χανίων Σήφης Βαλυράκης, αφού επεσήμανε πως το συγκεκριμένο συνέδριο προετοιμαζόταν επι μια τριετία, τόνισε πως οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι πολύ σημαντικές και εναπόκειται στους φορείς της Κρήτης για να υλοποιηθούν.

Ειδικώτερα, αφού ο κ.Βαλυράκης επεσήμανε πως η παρουσίαση απο τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης του \”καλαθιού\” της Κρήτης τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν το πρώτο βήμα και η διημερίδα στο ΜΑΖΙΧ, το δεύτερο, συνέχισε λέγοντας: \”Το ζήτημα είναι. Οργανώνουμε αυτό το καλάθι της Κρήτης σε πολύ συγκεκριμένη μορφή; Δηλαδή αποφασίζουμε ποιά προιόντα θ αμπούν μέσα σε αυτό το καλάθι; Είπαμε επίσης ότι εκτός απο τα προιόντα πρωτογενούς παραγωγής, πρέπει να μπουν και τα αγαθά που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμόι, την παράδοση, το περιβάλλον. Επίσης να δούμε σε ποιά βιτρίνα τα προβάλλουμε. Η βιτρίνα, είναι το ξενοδοχειακό δυναμικό με την ευρύτερη έννοια της Κρήτης. Δηλαδή οι ξένοι πο υέρχονται εδώ θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα προιόντα; Θα τα προωθήσουμε εμείς με τις δικές μας δυνάμεις;\”

Όπως είπε ο κ.Βαλυράκης οι φορείς της Κρήτης δεν πρέπει να περιμένουν από την κεντρική εξουσία αλλά να πάρουν οι ίδιοι τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook