Πλήρης είναι η διαφωνία του Δήμου Καντάνου-Σελίνου με το προτεινόμενο από το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., σχέδιο αναδιάρθρωσης  των αστυνομικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα ενώ η πρόταση αφορά  στην λειτουργία ενός (1) Αστυνομικού Τμήματος στην Παλαιόχωρα για ολόκληρο τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, ο Δήμος ζητά την λειτουργία Πολυδύναμου Αστυνομικού Τμήματος στην Παλαιόχωρα και Αστυνομικών σταθμών σε Κάντανο και Σούγια.

Αναλυτικά σε επιστολή του Δημάρχου Αντώνη Περράκη προς την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, αναγράφονται τα εξής:

“Θέμα: Προτάσεις για την αναδιάταξη των Αστυνομικών Υπηρεσιών του Δήμου Καντάνου Σελίνου

Αναφορικά με το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάταξης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης και συγκεκριμένα τη συνένωση των Α.Τ. Καντάνου και Α.Σ. Παλαιοχώρας του Δήμου μας, σας ενημερώνουμε ότι το  Α.Τ. Καντάνου εξυπηρετεί πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας (Δημοτική Ενότητα Ανατολικού Σελίνου, Δημοτική Ενότητα Καντάνου) καθώς και πλήθος πολιτών των όμορων Δήμων (Πλατανιά, Κίσσαμου), καλύπτοντας τον ορεινό όγκο και πολλούς μικρούς κι απομακρυσμένους οικισμούς. 

Λάβετε υπόψη ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 101 παρ. 4) ο νομοθέτης και η διοίκηση και εν προκειμένω το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, όταν προβαίνουν σε κανονιστικές ρυθμίσεις έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (όπως είναι η περιοχή Καντάνου και Ανατολικού Σελίνου) και να μεριμνούν για την ανάπτυξή τους.

Ο Δήμος Καντάνου Σελίνου, ο οποίος βάσει ΦΕΚ 87/7-6-2010 Κεφ. Α΄, αρ. 1, έχει χαρακτηριστεί ορεινός, απαριθμεί 85 μικρούς οικισμούς των 10-800 κατοίκων, οι οποίοι εξαπλώνονται διάσπαρτοι στα όρια του ευρύτερου δήμου. Ως εκ τούτου η πλήρης κατάργησή του θα αποτελέσει πλήγμα σε ένα τόσο μεγάλο, ορεινό, δύσβατο και με πολλές διάσπαρτες κοινότητες και οικισμούς τμήμα του Δήμου μας, γι’ αυτό και θεωρούμε επιτακτική και αδήριτη ανάγκη τη διατήρηση της αστυνομικής παρουσίας στην Καντάνο, κατ’ ελάχιστον με τη μορφή Αστυνομικού Σταθμού (Α.Σ. Καντάνου), για την αποτελεσματικότητα και διασφάλιση της δημόσιας τάξης, την ουσιαστική ασφάλεια και εξυπηρέτηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής. Αξίζει να επισημανθεί σ’ αυτό το σημείο ότι το κτήριο που στεγάζεται το Α.Τ Καντάνου είναι καθ’ όλα λειτουργικό κι εδράζει εντός του οικισμού της Καντάνου. Τα έκτισαν οι κάτοικοι τη δεκαετία του 1960 κι ανήκει στο δημόσιο.                                                                                                                                         
Επιβεβλημένη κρίνεται επίσης, η λειτουργία και η στελέχωση του Α.Σ. Σούγιας για όλο τα χρόνο με την άμεση κάλυψη της κενής θέσης αστυνομικού. Κατά τη θερινή περίοδο ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται λόγω τουρισμού και κατά τη χειμερινή, λόγω των καιρικών συνθηκών και του δύσβατου οδικού δικτύου, η μετάβαση των πολιτών στα αστυνομικά τμήματα της Παλαιόχωρας και της Καντάνου καθίσταται δυσχερής. 

Σε ότι αφορά στην έδρα του Δήμου, την Παλαιόχωρα, προτείνουμε τη δημιουργία ενός Σύγχρονου Πολυδύναμου Αστυνομικού Τμήματος που θα καλύπτει τις ανάγκες αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στο Δήμο Γαύδου, προσδίδοντας μια ουσιαστική προοπτική στην πολυδιάστατη και πολυσήμαντη έννοια της δημόσιας τάξης κι ασφάλειας.

Η Παλαιόχωρα είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός στη νοτιοδυτική Κρήτη με αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αποτελεί, δε, το μεγαλύτερο πληθυσμιακά κέντρο σε όλο το Δήμο Καντάνου Σελίνου καλύπτοντας παράλληλα και τις ανάγκες του ταχύτατα αναπτυσσόμενου οικισμού της Κουντούρας, ο οποίος θα εξυπηρετείται από τον Α.Τ. Παλαιόχωρας.

Παρά τις επανειλημμένες αναφορές μας κατά το παρελθόν, το πρόβλημα της ανεπαρκούς αστυνόμευσης στο Δήμο μας και ειδικότερα στην Δημοτική Ενότητα Πελεκάνου, όπου κατοικεί περίπου ο μισός πληθυσμός, παραμένει οξύτατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας η διαθέσιμη δύναμη στην Παλαιόχωρα είναι συνήθως 1 έως 2 αστυνομικοί. Θέματα κυκλοφορίας και ηχορύπανσης αναφέρονται συστηματικά χωρίς, ωστόσο, να αντιμετωπίζονται. Δεν είναι σπάνια τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την Αστυνομία, η οποία αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού να τα αντιμετωπίσει.

Ανεπαρκής έως ανύπαρκτη είναι και η αστυνόμευση στην περιοχή του Ελαφονησίου, περιοχή που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κατά τη θερινή περίοδο.

Με γνώμονα, λοιπόν, την διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προστασίας κι ασφάλειας αιτούμαστε 24ωρη αστυνομική παρουσία για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται και άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας. Η συστηματική αστυνόμευση κατά τη διάρκεια όλου του έτους, με συχνές περιπολίες για έλεγχο κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, παράνομης στάθμευσης, καταπολέμησης παραεμπορίου, επικίνδυνης οδήγησης από ανηλίκους κλπ, θα μειώσει τα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς και θα επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.                                                                                

Διαφωνούμε κάθετα με την κατάργηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και την ένταξή του ως εσωτερικό τμήμα (γραφείο) στην Ασφάλεια, καθώς το πρόβλημα των ναρκωτικών αποτελεί μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας και διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι η τελευταία και πιο σοβαρή αντίσταση σ’ αυτή είναι η συντονισμένη δράση της εξειδικευμένης Αστυνομικής Υπηρεσίας, ονόματι Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών. Οποιαδήποτε αλλαγή στην αυτοτέλεια της Υπηρεσίας αυτής δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση την επίλυση του προβλήματος.

Αιτούμαστε, τέλος:
1.    Την άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων των αστυνομικών τμημάτων και σταθμών του Δήμου Καντάνου Σελίνου που έχουν προκύψει από τις συστηματικές αποσπάσεις αστυνομικών σε άλλες υπηρεσίες
2.    Τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με τους πολίτες: διοργάνωση δράσεων και ημερίδων για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το έργο και τη δράση της Αστυνομίας.
3.    Τη δημιουργία δράσεων στα σχολεία: ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών για θέματα που μαστίζουν την εποχή μας (ναρκωτικά, αλκοόλ, επικίνδυνη οδήγηση κλπ).

Με την πεποίθηση ότι οι ανωτέρω ανάγκες των πολιτών του Δήμου μας θα τύχουν της θετικής σας ανταπόκρισης, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας για εκτενέστερο διάλογο στη βάση επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων αστυνόμευσης που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία μας.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook