“Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016, κλιμάκιο της 343Μοίρας της 115 Πτέρυγας Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας, αποτελούμενο από τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 Block 52+ και ανάλογο προσωπικό, αναχώρησε για την Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, όπου θα συμμετάσχει στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2016 του Tactical Leadership Programme (TLP).

Η εκπαίδευση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016.

Σκοπός του προγράμματος TLP είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και η εξοικείωση/συνεργασία του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες.”

Τα παραπάνω αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Όμως οι πιλότοι αλλά και οι μηχανικοί και όλο το προσωπικό της 115 Πτέρυγας Μάχης που μετέβη απο τα Χανιά στην βάση της Ισπανίας έχουν ένα ακόμη πιό σπουδαίο και βαρύ ρόλο.

Να “ξορκίσουν το κακό” και να καταδείξουν τις ικανότητες των ελληνων πιλότων που δυστυχώς τις “δείχνουν” καθημερινά πάνω απο το Αιγαίο και να δείξουν σε όλους πως η αεροπορική τραγωδία που συνέβη πριν απο έναν χρόνο ήταν ένα ατυχές συμβάν, δυστυχώς με τραγική κατάληξη και για τους έλληνες πιλότους.

Το χρονικό της τραγωδίας

Τραγική κατάληξη είχε στις 26 Ιανουαρίου 2015 η Νατοϊκή άσκηση Tactical Leadership Programme, στην αεροπορική βάση Los Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.

Έντεκα  άνθρωποι, δύο Έλληνες και εννιά Γάλλοι, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 21 τραυματίστηκαν έπειτα από τη συντριβή ελληνικού F-16 που συμμετείχε στο TLP.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας οι Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους ήταν  ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 32 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Το αεροσκάφος κατέπεσε κατά την απογείωσή του, στις 15:18 (τοπική ώρα)  και συνετρίβη πάνω σε σταθμευμένα μαχητικά αεροσκάφη, εντός και πέριξ των οποίων βρίσκονταν πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης και συντήρησης που συμμετείχαν στην άσκηση.

Έπειτα από την πτώση του αεροσκάφους σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη, ενώ στη συνέχεια εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook