Επιμήκυνση για αρχή και κούρεμα «haircut» στο μέλλον προτείνει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ , σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

O Angel Gurria θεωρεί ότι το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας μπορεί να επιλυθεί με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων εν αρχή για 7 χρόνια έτσι ώστε να κερδηθεί χρόνος και έπειτα να ακολουθήσει ένα haircut, αν κριθεί αναγκαίο μεταγενέστερα.

Αυτό θα αφορά \”το χρέος που ωριμάζει σήμερα, αύριο, τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό πάει για τα επόμενα επτά χρόνια. Στη συνέχεια θα γνωρίζουμε καλύτερα αν υπάρχει η ανάγκη για κάποια μείωση στην ονομαστική αξία του χρέους\”, δήλωσε ο Gurria μιλώντας στο Dow Jones στο περιθώριο συνεδρίου στη νότια Γαλλία.

Ο Gurria σημείωσε ότι μια ανταλλαγή ομολόγων (swap) θα προκαλούσε χρεοκοπία, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις όπως η τροποποίηση της ρήτρας των ομολόγων, που εκδίδονται βάσει του ελληνικού δικαίου, για την επιμήκυνση της ωρίμανσης.

\”Περιμένω πως οι πιστωτές θα συμφωνούσαν σε αυτή την λύση καθώς θα τους αφήσει με την ίδια αξία των ομολόγων και τα ίδια επιτόκια\”, δήλωσε. Παράλληλα, θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να διαμορφώσουν μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης χωρίς να χρειάζεται να λάβουν αποφάσεις άμεσα και κάτω από την πίεση των αγορών. Παράλληλα σημειώνει ότι δεν μπορεί να γίνει σήμερα αξιολόγηση για πιθανό haircut , το οποίο αν συνέβαινε τώρα θα έπληττε τις τράπεζες.

\”Αν στο τέλος υπάρξει η ανάγκη για μείωση του χρέους, σήμερα θα υπήρχε ένας αριθμός τραπεζών που δεν θα ήταν σε θέση να απορροφήσει τον αντίκτυπο\”, δήλωσε.

Υπογράμμισε τέλος ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής για το haircut θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή καθώς δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία. \”Μπορείς να κάνεις μια άσκηση μείωσης του χρέους μόνο μια φορά\”, δήλωσε

newscode

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook