Καθώς φτάσαμε στην κρίσιμη για την κυβερνητική συνοχή εβδομάδα, αυτής της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το απεργιακό καλεντάρι είναι κάτι παραπάνω από πλούσιο. Οι κοινωνικοί εταίροι καλούν σε κινητοποιήσεις, οι αγρότες ζεσταίνουν τα τρακτέρ, οι ψαράδες απειλούν να κλείσουν τα λιμάνια και είδαμε και στον τόπο μας την επανάσταση της γραβάτας. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και λοιποί εκπρόσωποι των χαρακτηριζόμενων «ευγενών» επαγγελμάτων βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για τα κυβερνητικά σχέδια, σε μία απέλπιδα εναντίωση στην περεταίρω βίαιη αλλαγής της ζωής μας.

Η οικονομική κρίση στη χώρα μας δεν οφείλεται στα πεπραγμένα της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά στις τεράστιες αστοχίες των εκάστοτε κυβερνήσεων. Το κράτος δημιούργησε το πρόβλημα στην περίπτωση μας και όχι οι τράπεζες ή οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Το κράτος στη συνέχεια μεγέθυνε το πρόβλημα, καθώς αντί να διορθώσει τα του οίκου του, μανιωδώς επετέθει στον ιδιωτικό τομέα. Αποτέλεσμα η κρίση να διαρκεί και μόνο ο Θεός ξέρει για πόσο ακόμα.

Ο ιδιωτικός τομέας που πλήρωσε με ένα εκατομμύριο ανέργους τις μηχανορραφίες του πολιτικοσυνδικαλιστικού μας συστήματος, που δεν θέλησε να μειώσει το κράτος και τα ευεργετήματα που από αυτό απολαμβάνει, κινδυνεύει να δεχτεί το τελειωτικό χτύπημα. Με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ασφάλιση κινδυνεύει να μετατραπεί από ευλογία του μέλλοντος, σε κατάρα του παρόντος. Από σιγουριά για τυχόν ατύχημα ή ασθένεια, σε αγωνία των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ας υποθέσουμε ότι όσα έχουν γίνει γνωστά ισχύουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι συμμέτοχοι της πάλαι ποτέ μεσαίας τάξης, κληθούν αφενός να πληρώσουν από κοινού μεγαλύτερες εισφορές για τους εργαζομένους τους, αφ ετέρου να πληρώσουν για τον ΟΑΕΕ το 26,5% του δηλωθέντος εισοδήματος τους. Πρώτα απ’ όλα, η έστω και μικρή αύξηση των εισφορών μοιραία θα αυξήσει ανεργία. Δεν το λέει η θεωρία, το αποδεικνύει η πράξη. Έπειτα η έστω και μικρή αύξηση των εισφορών των εργαζομένων θα μειώσει ανάλογα το μισθό τους, άρα και την αγοραστική τους δύναμη (που είναι ο Σκουρλέτης με τα 751…). Τέλος η επιβολή κεφαλικού - ασφαλιστικού φόρου στο ένα τρίτο του εισοδήματος του προηγούμενου χρόνου είναι βέβαιο πως τα μόνα που θα επιτύχει θα είναι η αύξηση της ανεργίας, των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία και τη συνέχιση της ύφεσης. Και ας μην ξεχνάμε ότι επίκειται και το νέο φορολογικό…  

Καθημερινά αναφέρετε πως ακόμα κι αν η ανεργία στη χώρα ως δια μαγεία εξαφανίζονταν, τα τέσσερα εκατομμύρια των εργαζομένων δεν θα μπορούσαν να συντηρήσουν τα τρία εκατομμύρια των συνταξιούχων συν τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Μοναδική λύση, ατόφια, απλή στη σύλληψη και ξεκάθαρη στην εφαρμογή είναι η μείωση του κράτους σε επίπεδα που η οικονομία μπορεί να χρηματοδοτήσει χωρίς να στραγγαλίζεται. Μερικοί με ευκολία απορρίπτουν την ιδέα ως βλάσφημη και αιρετική. Δυστυχώς η υστεροβουλία τους αποκαλύπτεται αργά και βασανιστικά.