Από τις 2 Ιανουαρίου νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας Παίδων του ΠαΓΝΗ η μικρή Ρουκαγιά, ενός έτους, η οποία διασώθηκε από βέβαιο θάνατο στη Χίο κατά την προσέλευσή της από τα παράλια της Τουρκίας, απ΄ όπου ταξίδεψε με την αδελφή της 3 ετών και τους γονείς της (26 και 28 ετών).

Η περίπτωση της Ρουκαγιά είναι η δεύτερη περίπτωση παιδιού που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου σε χρονικό διάστημα 2 μηνών μετά από ταξίδι υπό αντίξοες συνθήκες με την οικογένεια της για να ξεφύγει από τον πόλεμο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τους Πρόσφυγες, “η οικογένεια ζούσε ειρηνικά στο Αφγανιστάν μέχρις ότου αναγκάστηκε να μεταναστεύσει λόγω των εμπόλεμων συνθηκών, του φόβου και της βίας που καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή της εκεί. Πολλά μέλη της οικογένειας που δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους δολοφονήθηκαν.

Η οικογένεια μετακινήθηκε στο Ιράν και στη συνέχεια περπατώντας εν μέσω εμπόλεμων ζωνών, δύσκολων καιρικών και γεωγραφικών συνθηκών έφτασε στην Τουρκία. Στη διαδρομή ο πατέρας τραυματίστηκε βαριά,  στην προσπάθεια να προστατέψει τη μικρή Ρουκαγιά, όταν ο ίδιος γλίστρησε μέσα στα χιόνια.

Όταν  πλέον έγινε αδύνατη η επιβίωσή της οικογένειας στην Τουρκία, ξεκίνησαν περπατώντας για τα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου και επιβιβάστηκαν σε μία μικρή  φουσκωτή βάρκα και έφτασαν στη Χίο.

Στη Χίο διαπιστώθηκε ότι η μικρή έπασχε από βαριά μορφής πνευμονία και με αερομεταφορά μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων του ΠαΓΝΗ, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη  κατάσταση μέχρι και σήμερα.

Η οικογένεια της  φιλοξενείται και σιτίζεται από την πρώτη στιγμή στον ξενώνα ΝΙΑΡΧΟΣ του ΠαΓΝΗ με την πλήρη στήριξη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Η επιθυμία της οικογένειας μετά την έξοδο του παιδιού από το νοσοκομείο είναι η άμεση μετακίνηση στη Γερμανία, όπου θεωρούν ότι τους επιφυλάσσεται μια καλύτερη ζωή και το τέλος του Γολγοθά τους.

Με το παρόν επιδιώκουμε πρωταρχικά τη συνειδητοποίηση των εφιαλτικών συνεπειών του πολέμου που πλέον εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στην πόρτα μας και δεν επιτρέπουν την αδράνεια από κανένα μας.

Η πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες δραστηριοποιείται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και την υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών όπως και της οικογένειας αυτής, τόσο οικονομική όσο και ηθική.

Για τη στήριξή σας προς αυτή την κατεύθυνση μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 6947768697, 6980212010 και στο email:  [email protected]

Λογαριασμός: ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ:  DE 1121862-5, IBAN GR81 0870 0970 0000 0001 1218 625  «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου» με την ένδειξη «Πρωτοβουλία για πρόσφυγες».

Συνυπογράφουν
Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο Ηρακλείου
Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος»
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook