Το πρώτο κινητό τηλέφωνο – drone διεθνώς σε εφαρμογές υγείας και διάσωσης, κατασκεύασαν μέλη ερευνητικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, κερδίζοντας μια θέση στην τελική δεκάδα του διεθνούς διαγωνισμού  Drones for Good, διεκδικώντας έπαθλο ύψος 1 εκ. δολαρίων. 

Η Ερευνητική Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων – SenseLab του Εργαστηρίου Γεωδαισίας & Πληροφορικής των Γεωεπιστημών του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Παναγιώτη Παρτσινέβελο, επιλέχθηκε στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού ανάμεσα σε περισσότερες από 1000 ομάδες από 160 χώρες.

Το SaveME, όπως ονομάστηκε, το κινητό τηλέφωνο – drone, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και αποτελεί ένα “εύγλωτο” παράδειγμα για το πώς καινοτόμες τεχνολογικές ανακαλύψεις μπορούν να έχουν άμεση και καθοριστική εφαρμογή προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Το project με απλά λόγια και η χρήση στην καθημερινότητα

Το project SaveMe αφορά στην κατασκευή μιας σειράς μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (drones), τα οποία θα μπορούν να φέρουν smart phones, κινητά τηλέφωνα που έχουμε οι περισσότεροι στη διάθεσή μας. Με τη σύνδεση αυτή το smart phone θα μπορεί να συνεργαστεί μέσω της πρωτοποριακής εφαρμογής που αναπτύσσεται, με το μηχανολογικό μέρος του drone, με αποτέλεσμα οι ιδιότητες που έχει το κινητό τηλέφωνο να ισχύουν κατά την πλοήγησή του στον αέρα.

Το SaveMe, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χαθεί, τραυματιστεί ή εγκλωβιστεί και δεν μπορεί να επικοινωνήσει μέσω τηλεφώνου γιατί δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στο σημείο που βρίσκεται -σε ένα φαράγγι, ένα δάσος, κλπ- θα μπορεί άμεσα και εύκολα να συνδέει το κινητό του με το φορητό smart-drone, προκειμένου αυτό να πλοηγηθεί αυτόνομα, να αναζητήσει σήμα και να ειδοποιήσει την οποιαδήποτε υπηρεσία χρειαστεί (αστυνομία, πυροσβεστική, κλπ) για να έρθει προς άμεση βοήθεια στις συντεταγμένες του χρήστη ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να πλοηγηθεί σε συμβεβλημένο φαρμακείο και να του μεταφέρει φάρμακα πρώτης ανάγκης.   

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι (4-6/2/2016) και είναι ο μεγαλύτερος του είδους του παγκοσμίως. 

Στην ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το SaveMe, είναι το αποτέλεσμα ερευνητικών εργασιών που αναπτύσσονται στο εργαστήριο, με “αυτοχρηματοδότηση” από τα μέλη του. 

(φοιτητές της ομάδας SenseLab του Πολυτεχνείου Κρήτης)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook