Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, συνάντηση με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά, στο γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή. 

Στο ξεκίνημα της συνάντησης έγινε ο ακόλουθος διάλογος: 

Κ. Μητσοτάκης: «Χαίρομαι πολύ που σε υποδέχομαι με την καινούργια μου ιδιότητα. Έχουμε, βέβαια, και οι δύο ένα κοινό, ότι έχουμε εκλεγεί από μια ανοιχτή διαδικασία. Για μας, κράτησε 3,5 μήνες, αλλά ήταν σίγουρα πολύ δημιουργική και πολύ γόνιμη. 

Πρέπει να υπάρχει ένας οργανωμένος διάλογος μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η χώρα αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα και στο μέτωπο της οικονομίας. Ανησυχώ ιδιαίτερα για την ένταση και για το θυμό που υπάρχει στην κοινωνία. Kαι πιστεύω ότι, πάνω από όλα, πρέπει να προτάξουμε ένα μέτωπο κατά του λαϊκισμού. Ένα μέτωπο του ορθού λόγου, ένα μέτωπο το οποίο θα προτείνει εναλλακτικές πολιτικές σε μια Κυβέρνηση, η οποία σαφώς οδηγεί τον τόπο σε λάθος κατεύθυνση. 

Είμαστε κόμματα που προερχόμαστε από διαφορετική ιδεολογική αφετηρία. Και αυτό δεν πρόκειται φυσικά να αλλάξει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένας οργανωμένος διάλογος. Διότι τα προβλήματα είναι κοινά. Και είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η ελληνική κοινωνία. Σε ευχαριστώ, και πάλι, που απεδέχθης την πρόσκληση και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια καλή και γόνιμη συνεργασία. 

Φ. Γεννηματά: «Θέλω να σε συγχαρώ, για άλλη μια φορά, για την εκλογή σου. Ηγείσαι μιας παράταξης και ενός Κόμματος που -όπως και εσύ είπες- έχει πολύ ουσιαστικές, πολιτικές και ιδεολογικές, διαφορές με το Κόμμα μου και την παράταξή μου. Όμως, η χώρα, αυτή τη στιγμή, διανύει μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Και πίστευα – και πιστεύω – ότι έχει ανάγκη από ανταλλαγή απόψεων, από ειλικρινή διάλογο και εθνική συνεννόηση στα πολύ κρίσιμα ζητήματα. Το πίστευα αυτό εξαρχής. Από το 2010, από το 2012. 

Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη χώρα. Ανησυχώ ιδιαίτερα για το θυμό. Τα συναισθήματα αυτά τα βιώσαμε στο παρελθόν. Δυστυχώς, μόνοι μας στην αρχή. Θα πρέπει να κατανοήσουμε, ότι θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όπως έγινε μια φορά, το καλοκαίρι, να συνεννοηθούν για τα πολύ μεγάλα ζητήματα. 

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση αυτή έχει γυρίσει την πλάτη της στη συνεννόηση. Και σε καμία περίπτωση η χώρα δεν πρέπει να ξαναβρεθεί στο σημείο που βρέθηκε τον Αύγουστο του 2015. Κανείς δεν μπορεί να ξαναζήσει αυτό το ψυχόδραμα.

Επομένως, ναι, ανησυχώ. Και θα πρέπει να υπάρξει διάλογος μέσα στη Βουλή. Είναι θετικό που, επιτέλους, θα ακούσουμε τις απόψεις της Κυβέρνησης μέσα στη Βουλή για το ασφαλιστικό.
Και, μιας και αναφέρθηκες στα ζητήματα που αφορούν και την ανάπτυξη και τις δυνατότητες της χώρας, θέλω να πω ότι στέκομαι στο πλάι των αγροτών. Γιατί οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση, τους εξαφανίζουν, τους εξοντώνουν. Αλλά θέλω να τους παρακαλέσω να μην κλείσουν τους δρόμους και να σκεφτούν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σήμερα, η ελληνική οικονομία και οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Νομίζω, θα πρέπει να υπάρξει, από όλα τα πολιτικά κόμματα, στήριξη στον αγώνα τους. Αλλά, παράλληλα, θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε που βρισκόμαστε σήμερα». 

Κ. Μητσοτάκης: «Χαίρομαι που θίγεις ειδικά το τελευταίο θέμα. Εμείς, ήδη, με μια ανακοίνωση, την οποία εκδώσαμε χθες, τονίζουμε ότι διαχωρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών από μορφές κινητοποίησης, οι οποίες διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας. Όσο στεκόμαστε δίπλα σε κάθε κοινωνική ομάδα, η οποία δίκαια αισθάνεται ότι πλήττεται, τόσο θα στεκόμαστε απέναντι σε πρακτικές, οι οποίες παραβιάζουν το νόμο. Και είμαι σίγουρος ότι και οι αγρότες, αλλά και οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που δικαιολογημένα αντιδρούν, θα σεβαστούν το πλαίσιο του νόμου. Σίγουρα αυτό το οποίο μπορώ να πω εγώ για την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι εμείς ως Νέα Δημοκρατία, δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη άλλων Κομμάτων, τα οποία σήμερα κυβερνούν. Τα οποία “καβάλησαν” το κύμα της οργής και της αγανάκτησης. Ανέβηκαν στα τρακτέρ μόνο και μόνο για να βρεθούν τώρα αντιμέτωποι με τους ανέμους που οι ίδιοι έσπειραν». 

Φ. Γεννηματά: «Νομίζω ότι θα έχει εξαιρετική σημασία για να κλείσουμε την πορεία με το χτες, να προχωρήσουμε και να καταθέσουμε, να συνυπογράψετε, την αίτηση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για να μάθουν οι Έλληνες, επιτέλους, πώς φτάσαμε στα μνημόνια. Να εξεταστεί η οικονομική πολιτική των Κομμάτων, από τη στιγμή που μπήκε η χώρα στην Ευρωζώνη, μέχρι και σήμερα. 

Νομίζω, ότι μετά από τη συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολύ μεγάλη επικαιρότητα, ξανά, το ζήτημα αυτό. Θα στείλω άμεσα, ίσως και εντός της ημέρας, μια επιστολή στους επικεφαλής των Κομμάτων, με την οποία θα επαναφέρω το ζήτημα και θα ζητώ τη συνυπογραφή της αίτησής μας».  

Κ. Μητσοτάκης: «Η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό. Εξάλλου εγώ, σε ανύποπτο χρόνο και πριν εκλεγώ Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχα επισημάνει την ανάγκη να διερευνηθεί η σκοτεινή αυτή περίοδος μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουλίου του 2015, όταν η χώρα έφτασε, στην κυριολεξία, στο χείλος του γκρεμού. 

Και σίγουρα οι πρόσφατες αποκαλύψεις του τέως υπουργού Οικονομικών χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Και βέβαια χρήζουν επίσημης απάντησης από την ίδια την κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό. Εδώ και τρεις μέρες, η Κυβέρνηση σιωπά για το ζήτημα αυτό. Φαντάζομαι και ενδεχομένως και στη συζήτηση, η οποία θα γίνει στη Βουλή, να πάρουμε, επιτέλους, κάποιες απαντήσεις για ζητήματα τα οποία τέθηκαν, τα οποία όλους μας προβληματίζουν ιδιαίτερα».

Συνάντηση με Δ. Κουτσούμπα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα και με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα στο γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή. 

Στο ξεκίνημα της συνάντησης έγινε ο ακόλουθος διάλογος: 

Κ. Μητσοτάκης: «Nα ευχαριστήσω πάρα πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησης και χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω και με τη νέα ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είναι γνωστό, έχουμε πολύ μεγάλες ιδεολογικές διαφορές με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Υπάρχει, όμως, απόλυτος σεβασμός στην ιστορική του διαδρομή και στο θεσμικό του ρόλο. Και, παρά τις διαφορές,
πίστευα – και πιστεύω – ότι πρέπει πάντα να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας και συζήτησης με τα Kόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όποιες και αν είναι  οι ιδεολογικές καταβολές.

 Ζούμε εποχή πολύ δύσκολη. Ζούμε εποχή μεγάλων κοινωνικών εντάσεων. Η κοινωνία βράζει. Και θα πρέπει όλοι, με τον τρόπο μας ο καθένας από τη δική του αφετηρία, να μην ενθαρρύνει  κοινωνικούς αυτοματισμούς και να διευκολύνει, έτσι ώστε να εκτονώνεται αυτή η πολύ μεγάλη πίεση, την οποία νομίζω ότι όλοι μας διαπιστώνουμε. Και πιστεύω ότι ο καθένας, με το δικό του τρόπο, από τη δική του οπτική γωνία, μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό. Οπότε, και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ».  

Δ. Κουτσούμπας: «Όπως είπατε, είναι πολύ δύσκολη η εποχή. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Έχει πληρώσει πάρα πολλά, αυτά τα χρόνια. Έχει ματώσει, κυριολεκτικά, από την οικονομική κρίση και βεβαίως με ευθύνη των Κυβερνήσεων, των εκάστοτε Κυβερνήσεων, και των προηγούμενων, και της σημερινής Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε δικαιολογημένα εξεγείρεται, δικαιολογημένα απογοητεύεται, δικαιολογημένα οργίζεται και ξεσηκώνεται. Και φυσικά πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός, το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, έχει και την πείρα και τη γνώση να καθορίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το περιεχόμενο του αγώνα τους. Πολύ περισσότερο, να καθορίσουν τις μορφές πάλης, με τις οποίες θα διεκδικήσουν το δίκαιό τους. Και από αυτή την άποψη, εμείς πιστεύουμε ότι όλες οι μορφές πάλης, εφόσον είναι με βάση τα πραγματικά τους συμφέροντα, τα συμφέροντα του λαού και της χώρας, θα πρέπει να διεκδικούνται. 

Το ΚΚΕ, ξέρετε, έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του, σε αυτούς τους αγώνες. Και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και για τους αγρότες και για τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες, μισθωτούς, είτε αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις νέες, που βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα. Και πιστεύουμε ότι αυτός ο αγώνας μπορεί να κλιμακωθεί με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών τους φορέων. Και βεβαίως, μέσα εκεί, μπορεί να οργανωθεί και η μεγάλη κοινωνική λαϊκή τους συμμαχία. Με σωστό περιεχόμενο αγώνα, αιτημάτων, σε μια κατεύθυνση τέτοια, που να διεκδικεί πραγματικά τα δίκαια αιτήματά τους. Και φυσικά εκεί έχουν θέση όλοι οι εργαζόμενοι, άσχετα αν ψηφίζουν το ΚΚΕ, άσχετα αν ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία, το ΣΥΡΙΖΑ, οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Αυτή η λαϊκή συμμαχία πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει και το μέλλον αυτού του τόπου».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook