Με ομιλία στη συνεστίαση της ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ στον Άγιο Νικόλαο, το μεσημέρι της Κυριακής, ολοκλήρωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη. (διαβάστε εδώ αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα).

Μια ιδιαίτερα θερμή υποδοχή περίμενε τον Δημήτρη Κουτσούμπα και την αντιπροσωπεία του Κόμματος το πρωί της Κυριακής στη συνάντησή του με νέους, στα γραφεία της ΤΕ Ρεθύμνου, με το σύνθημα «Ένας αιώνας αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις εξελίξεις, στις κινητοποιήσεις και την προοπτική των αγώνων.

«Σήμερα σε αυτές τις συνθήκες, πρόσωπα αλλάζουν και διάφορα κόμματα λένε ότι ανανεώνονται. Σήμερα για παράδειγμα που ο ΣΥΡΙΖΑ σβήνει το κεράκι του ενός χρόνου διακυβέρνησης, του ενός χρόνου “πρώτης και δεύτερης φοράς αριστερά”, βλέπουμε να υλοποιείται ένα από τα πιο βάρβαρα μνημόνια, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα δυο προηγούμενα που ψήφισαν, αντίστοιχα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και να συνεχίζονται τα προαπαιτούμενα, να συνεχίζονται τα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα. Σήμερα με αιχμή το Ασφαλιστικό, αύριο με νέα φορολογικά βάρη και έπεται συνέχεια» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Εμείς λέμε ως ΚΚΕ» τόνισε, «οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι αγρότες στα μπλόκα τους, στις συνελεύσεις τους, στα σωματεία τους, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, οι φοιτητές, οι σπουδαστές να αποφασίσουν και να καθορίσουν αυτοί τις μορφές πάλης, την κλιμάκωση και το περιεχόμενο του αγώνα. Και βεβαίως χρειάζεται σθεναρή αντίσταση σε όλους αυτούς που υπονομεύουν ουσιαστικά τον αγώνα».

Ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο

Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση ήταν όταν η Οργάνωση παρέδωσε στον Δ. Κουτσούμπα ένα κειμήλιο του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, κομμάτι της Ιστορίας του Κόμματος. Πρόκειται για ένα γιλέκο, Γερμανού στρατιώτη, που αποκτήθηκε σε μια από τις πολλές σκληρές μάχες των ΕΛΑΣιτών στην περιοχή, όταν όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, οι μαχητές του ΕΛΑΣ αποκτούσαν εξοπλισμό μόνο μέσα από την ηρωική τους πάλη.

Το γιλέκο ανήκε στον αγωνιστή Αλέκο Μαθιουδάκη, ο οποίος ζήτησε μετά το θάνατο του να δοθεί στο αρχείο του Κόμματος. Μέσα σε πολύ ζεστό κλίμα έγινε στη συνέχεια συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τη σύζυγο του, Στέλλα Μαθιουδάκη, στο γηροκομείο όπου βρίσκεται.

To Σάββατο στα Χανιά

Την πρώτη μέρα της περιοδείας, το Σάββατο το πρωί, φτάνοντας στο αεροδρόμιο των Χανίων έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους όπου αναφέρθηκε στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις κινητοποιήσεις, ενώ απάντησε και σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων (διαβάστε και δείτε εδώ αναλυτικά τις δηλώσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα).

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Δ. Κουτσούμπας έδωσε επίσης συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και επισκέφτηκε χωριά που συνδέονται με ηρωικές μάχες του λαού της Κρήτης, την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης.

Το βράδυ του Σαββάτου μίλησε σε συνεστίαση της ΤΕ Χανίων της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ, σε κέντρο στον Πλατανιά (διαβάστε εδώ αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα και δείτε φωτογραφίες από τη συνεστίαση).

Στο μνημείο πεσόντων στην Παναγιά

Το μεσημέρι κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων της μάχη της Παναγιάς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατά παράταξη μάχη του ΕΛΑΣ με τους ναζί, που έγινε στις 10 – 14 Νοέμβρη του 1944. Το 14ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ κατάφερε μεγάλο πλήγμα, σκοτώνοντας 600 Γερμανούς.

Οι μαχητές του ΕΛΑΣ έδωσαν ένα ιστορικό χτύπημα στους ναζί, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ψυχική δύναμη είναι ανώτερη από τη στρατιωτική υπεροχή όπως επισήμανε ο Μπ. Πετράκης, πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, υποδεχόμενος στο χώρο τον Δημ. Κουτσούμπα, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε πως αυτά τα μηνύματα είναι πάντα επίκαιρα, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές.

 Στο Θέρισσο

Επόμενος σταθμός στην περιοδεία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην Κρήτη, ήταν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1945 στη Θέρισσο.

Στο μουσείο εκτίθενται φωτογραφίες αγωνιστών, πολεμικό υλικό και αυθεντικά έγγραφα και αντίγραφα, καθώς και εφημερίδες της εποχής.

Ξεχωρίζουν μεταξύ των εκθεμάτων η παράνομη τυπογραφική μηχανή, μια γραφομηχανή και μια ηλεκτρική γεννήτρια αλλά και το τρυπημένο από σφαίρα σημείωμα που βρέθηκε στην τσέπη ενός εκτελεσμένου από τους ναζί αγωνιστή, καθώς και η σημαία του 14ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

«Από τα πιο σημαντικά μουσεία της αθάνατης εποποιίας της Εθνικής μας Αντίστασης για τη λευτεριά και την τιμή του λαού», χαρακτήρισε το μουσείο στο βιβλίο επισκεπτών ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας ο οποίος ξεναγήθηκε στο χώρο από τον πρόεδρο του Μουσείου, Νίκο Γιαννικάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook